De Struise Brouwers hebben een ‘Cuvée Delphine’ in de aanbieding. Een stout, een ‘Black Albert’ met een etiket ontworpen door kunstenares Delphine Boël… Stout, Albert, Boël, hebt u ’em? Een stevige knipoog naar de schuine schaats van onze vorige koning. Daar drinken we eentje op!
EEN BIERDOCHTER
De Struise Brouwers uit Oostvleteren startten hun brouwwerkzaamheden in 2001. Ze maakten al snel naam, niet alleen in eigen land, maar ook in Scandinavië en de Verenigde Staten. Op de website Ratebeer voerden ze in 2008 zelfs de ranglijst van beste bieren ter wereld aan. In de naamgeving voor hun vrouwen schuwen ze de humor niet. Leve bieren als ‘Roste Jeanne’, ‘Black Jack’, ‘Tsjeeses’ of ‘Shark Pants’. Ook met de omschrijving van de door hen gebruikte bierstijlen gaan ze met de knipoog om. Zo is de ‘Black Albert’ (type Porter, alc. 7%) qua stijl een Russian Imperial Stout. Dat is een Engelse bierstijl uitgedacht om bier naar de hoven van de Russische tsaren te kunnen verschepen. Daarvoor werd het bier extra gehopt en het alcoholpercentage opgedreven. Dat moest om de lange zeereis te overleven. Dat lekkere donkere bier, dat door de hop stevig bitter was, werd door de Russen bijzonder geapprecieerd. Vooral tijdens de ijskoude en lange winternachten. Vermits wij in ons Belgenland geen tsaren hebben, herdoopten de Struise Brouwers deze bierstijl om tot een Belgian Royal Stout.
Zover bent u mee, maar de heren wilden nog een stapje verder gaan. ‘Black Albert’ moest en zou een dochterbier krijgen. Voor de naam en het etiket kwamen ze uit bij kunstenares Delphine Boël, de onwettige dochter van koning Albert II. Hij heeft haar nooit erkend, tot haar eigen grote verontwaardiging. Gratis stelde ze haar kunstwerk (of toch een reproductie ervan) ter beschikking met daarop een Belgische vlag en de tekst “Truth can set you free“. De Belgische ironie viert hoogtij.
EEN SMAAKBOM
De ‘Cuvée Delphine’ is best wel een speciaal bier. Het is een ‘Black Albert’ gerijpt op Kentucky Four Roses bourbonvaten. Een jaar lang. Wat die rijping met dat zelf al heel sterke bier doet? Het door en door zwarte bier is er eentje geworden van 13% alcoholvolume en herbergt een zeer complex aroma van geroosterde mout, chocolade, gist en natuurlijk whisky alias bourbon. De smaak bulkt van geroosterd brood, chocolade, vanille… Lekker rijkelijk en waarom niet, koninklijk? Je kan zelfs wat houttoetsen ontdekken. Wat je erbij moet eten? Een blauwschimmelkaas van de beste kwaliteit. Een foodpairing waar zelfs een koning voor zou vallen. L’union des gouts fait la force!