BRUSSELS BEER CHALLENGE: DE RESULTATEN

De Brussels Beer Challenge is meer dan een wedstrijd : het is een gelegenheid voor de brouwers van de wereld om hun talent te tonen voor een jury van experten. Dat leidt elk jaar weer tot opmerkelijke verrassingen. Zo sleepte dit jaar het alcoholvrijebier ‘Playground non alcoholic IPA’ van VandeStreek Bier de prijs van de European Revelation in de wacht. Als u weet dat er werd gekozen uit liefst 70 bierstijlen onderverdeeld in 8 categorieën dan is deze bekroning des te opmerkelijker. We mogen dit als een bewijs zien dat er voor het alcoholvrij bier een bijzondere toekomst is weggelegd.

DE BBC-EDITIE VAN DE VERRASSINGEN
De Brussels Beer Challenge 2018 vond van 2 tot 4 november plaats in Mechelen (Vlaanderen) in een historisch gebouw van brouwerij Lamot. Bij deze zevende editie werden er stalen ingezonden vanuit 48 verschillende landen (11 meer dan in 2017). Brazilië (182) en China (101) stuurden veel meer bieren in dan het jaar voordien. Ook Australië was vertegenwoordigd en voor het eerst ontvingen we inschrijvingen uit Angola en Jordanië. Minder verrassend: de IPA’s blijven veruit de populairste categorie met 230 bieren.

In totaal werden 1522 stalen blind geproefd, onderverdeeld in 8 categorieën. Een internationale jury bestaande uit 88 professionals kende quoteringen toe op basis van strikte criteria. Het proeftalent van deze juryleden liet de organisatie toe om na 3 wedstrijddagen 260 bieren te bekronen. België, de Verenigde Staten en Brazilië eisten het podium op. Nederland laat zijn podiumplaats van vorig jaar dus aan een relatieve nieuwkomer op de brouwersscène. De prijs van de International Revelationkwam toe aan Brouwerij Diciottozerouno voor zijn Saison ‘Ocra’. Deze prijs is meteen een primeur voor Italië.


In totaal werden 55 gouden, 74 zilveren en 79 bronzen medailles uitgereikt. Daarnaast kregen nog eens 45 bieren een Certificate of Excellence toegekend. Deze kwalitatieve erkenningen zorgen voor een grote internationale uitstraling en vormen een krachtige marketingtool in de handen van de bekroonde brouwers. Deze onderscheidingen zijn een baken voor elke bierambassadeur en tevens een handige gids voor de bierliefhebber.


Na de proefsessies in de historische gebouwen van Lamot, werden de juryleden uitgenodigd om de stad Mechelen te verkennen en de Brouwerij Het Anker te bezoeken. Ze waren er getuige van dat de biercultuur in België levendiger is dan ooit en overal om de hoek loert.


BELGIË KONING VAN DE BRUSSELS BEER CHALLENGE
Met 296 inzendingen van 80 verschillende brouwerijen blijft België het best vertegenwoordigde land in deze competitie. Dit niettegenstaande een verminderd aandeel in het totaal: in 2017 telde België nog 322 inzendingen. Dit grote aandeel wordt ook weerspiegeld in het aantal bekroningen: 65 medailles, hetzij twee meer dan vorig jaar. Daar moeten we aan toevoegen dat het goudgehalte dit jaar iets lager is: 13 tegenover 17 vorig jaar. Qua zilver is het resultaat identiek (20). De Rodenbach Grand Cru neemt plaats in de eregalerij van bieren die twee keer opeenvolgend goud wonnen. La Queue de Charrue Vieille Brune, vorig jaar zilver, mag dit jaar op het hoogste podium met goud. Heltzelfde geldt voor brouwerij Oud Beersel voor zijn Bzart Lambiek 2016. Bij de 11 andere bieren die goud haalden vinden we ondermeer de ‘klassieke’ pils van Maes!

BRAZILIË BIJ DE TOP-3
Met 182 bieren in competitie (tegenover 161 in 2017) sleepte Brazilië 24 medailles in de wacht. Deze ‘nieuwkomer’ in de brouwerswereld is daarmee goed voor een derde plaats in de landenrangschikking, net na de ‘reuzen’ België en de Verenigde Staten. Behalve 6 gouden, 4 zilveren en 9 bronzen medailles kreeg Brazilië ook nog 4 Certificates of Excellence. De brouwerij Lohn behoudt zijn gouden medaille met de Carvoeira, Baden Baden Chocolat en Red Ale stijgen van zilver naar goud. Brouwerij Dama, vorig jaar al bekroond, haalt dit jaar goud voor zijn Pilsner. En dan is er tenslotte deDunkelbier Bierbaum Dunkel van brouwerij Bierbaum dat de prestigieuze prijs van de American Revelationin de wacht sleept. Het ziet ernaar uit dat we nog heel wat mogen verwachten van nieuwkomer Brazilië.

CHINA TOONT ZIJN VAKMANSCHAP IN HET HART VAN EUROPA
Met 101 ingeschreven bieren (een significante stijging na de 69 inzendingen van vorig jaar) heeft China getoond hoe ver zijn meesterschap in het brouwersvak reikt. Met 17 bekroonde bieren, waaronder 3 gouden medailles voor bieren die nooit eerder ingeschreven waren, komt de Volksrepubliek flink opzetten. De Chinese Revelationis voorbehouden voor de brouwerij NB Craft Brewing voor zijn “GOSE Jasmine Tea”. Dezelfde brouwerij scoorde daarnaast nog drie keer: goud, zilver en brons. In totaal werden 4 van zijn 9 ingezonden bieren werden bekroond. China wordt duidelijk een factor waarmee we rekening moet houden in de bierwereld.

OOK FRANKRIJK LAAT ZICH NIET ONBETUIGD
Met 143 bieren (tegen 101 vorig jaar) wordt Frankrijk een van de belangrijkste delegaties. De savoir-faire van de Fransen komt duidelijk opnieuw tot leven, en niet allen in het noorden van het land. 16 bieren haalden een medaille. De Brasserie du Mont-Blanc, vorig jaar goed voor zilver én brons, mocht dit jaar naar huis met goud. Rivière d’Ain Ambrée van dezelfde brouwerij haalde brons (vorig jaar goud). Nog 3 andere Franse bieren sleepten goud in de wacht. De French Revelationtrofee kwam toe aan brouwerij Une Petite Mousse voor het amberbier ‘Ale Pas Chinook’.

ITALIË AAN DE HAAL MET DE INTERNATIONAL REVELATION
Italië zette dit jaar zijn biertraditie en vakmanschap in de verf met 13 onderscheidingen waaronder 3 gouden en 1 zilveren medaille. Maar het belangrijkste is dat het aan de haal gaat met de International Revelation. Die eer én trofee komt toe aan brouwerij Diciottozerouno voor zijn Saison-bier ‘Ocra’. Daarmee schrijft het geschiedenis, want nooit eerder won een Italiaans bier deze prijs. De 12 andere gelauwerde bieren zijn nieuwkomers: Agape, La Scüra en Limes Rosa 2017 behaalden hun allereerste medailles, en het was meteen goud! Ondanks de stagnering van het aantal inzendingen (van 151 naar 118 inschrijvingen) onderstrepen deze resultaten het grote belang van Italië in de bierwereld.

NEDERLAND IS DE EUROPEAN REVELATION… MET EEN ALCOHOLLOOS BIER
De ‘Playground non alcoholic IPA’ wordt dus de trotse opvolger van de ‘Gueuze Tilquin à l’Ancienne’ als European Revelation. In totaal tellen we nochtans slechts 4 bekroonde alcoholvrije bieren. Met 157 inzendingen (een lichte stijging in vergelijking met de 143 van 2017) zorgde Nederland voor een belangrijke afvaardiging. Zoals reeds vermeld werd de Nederlandse podiumplaats van vorig jaar afgesnoept door Brazilië, maar met 18 medailles waaronder 2 gouden, 3 zilveren, 8 bronzen en 4 Certificates of Excellende blijft Nederland in de buurt van de top-3. De 2 goudenmedaillewinnaars waren ook hier verrassende nieuwkomers.

DE VERENIGDE STATEN BLIJVEN TROONPRETENDENT
Het is ooit anders geweest, maar met 195 Amerikaanse inzendingen en 50 bekroningen werden dit jaar de verhoudingen gerespecteerd. Het blijft een natuurlijk een krachttoer, want dat betekent dat meer dan 1 op de 4 ingezonden Amerikaanse bieren een onderscheiding behaalde. Vorig jaar stuurde Amerika nog 220 bieren naar de BBC. Bij de 50 winnaars vinden we 12 gouden en 19 zilveren medailles. De ‘Local Legend’ van Deep Ellum en de ‘Revision DIPA’ van dezelfde brouwerij behouden hun gouden medaille, terwijl de Pinon ‘Coffee Porter’ van brons naar goud gaat. De ‘Feral Vinifera’ van Firestone Walker, vorig jaar nog International Revelation, viste dit jaar naast het net.

Met deze tweede plaats bevestigt Amerika zijn statuut van bierpionier, getuige hiervan de verbluffende diversiteit van de ingestuurde stalen.

http://www.brusselsbeerchallenge.com

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open