HET ANKER

Elke stad heeft wel een bijnaam voor haar bewoners. In Brussel zijn het “Ketjes”, in Aalst heb je de “Ajuinen” en in Mechelen de “Maneblussers”. Dat is ook de naam van een goudgeel, fris fruitig bier van brouwerij Het Anker. Maar waar komt die naam nu toch vandaan? En wat doet dat ventje op het etiket?

HET BETERE BLUSWERK

In Mechelen maken ze een goudgeel speciaalbier van 100% Belgische hop. Voor de naam gingen ze bij brouwerij Het Anker het niet ver zoeken: het werd ‘Maneblusser’, de bekende bijnaam voor een Mechelaar. Deze naam hebben de Mechelaars te danken aan een historische gebeurtenis uit de zeventiende eeuw. Het verhaal gaat dat op een bepaalde avond – meer bepaald in de nacht van 27 op 28 januari 1687 – de volle maan achter de iconische Sint-Romboutstoren verscheen en dat een beschonken Mechelaar in pure paniek begon uit te roepen dat de toren in brand stond. De rode gloed van de maan in combinatie met enkele laaghangende wolken rond de toren kwam hem in zijn vertroebelde geest over als vuur. De noodklok werd geluid. Heel de stad werd opgetrommeld om hun geliefde toren – hun grote trots – te redden. De Mechelaars toonden zich van hun meest geĂ«ngageerde kant en vormden lange rijen. Zo gaven ze de emmers met het Dijle-water aan elkaar door en werd de toren geblust
 zonder dat hij in brand stond. Sinds dat moment hebben de Mechelaars hun spotnaam gekregen; ze hadden immers feitelijk de maan proberen te blussen.

MECHELAAR IN HART EN BIEREN

Charles Leclef – vijfde brouwgeneratie! –  brouwt aan de rand van het Mechelse begijnhof heerlijke bieren als ‘Gouden Carolus’, ‘CuvĂ©e van De Keizer’ en ‘De Mechelse Reuzen’
 bieren  dus die in hun naam allemaal naar de historiek van de eigen stad verwijzen. Dan hoeft het ook niet te verbazen dat Mechelaar Leclef ook de naam ‘Maneblusser’ inschakelde in het naamgevingsproces. En al helemaal hoeft het niet te verbazen dat op het etiket de “gebluste” toren stond.

Echter, in 2013 verving de brouwerij het al even iconische als statige beeld van de Sint-Romboutstoren door een ludiek figuurtje, een “Maneblusser”. En dat figuurtje moet dan symbool staan voor de joviale Mechelaar. Eentje die houdt van lekker eten en feesten. En dus natuurlijk ook van lekker bier. Kortom, iedereen Mechelaar en iedereen “Maneblusser”! (Het hoeft, by the way, in de stad van KV Mechelen ook niet te verbazen dat de kleuren van het etiket rood en geel zijn.)

De brandweerman op het etiket “lust ze wel”. Dat kan  je zien. Zijn blusemmertje daarenboven is – voor wie echt heel goed kijkt – een koelemmertje. Het enige dat geblust wordt is dus uw dorst. Je mag er trouwens in vergelijking met vorig jaar ook wat meer van drinken. Immers, het alc. vol. is lichtjes gedaald van 6,2% naar 5,8%. De smaak is echter niet ingrijpend gewijzigd. De ‘Maneblusser’ is een vlot drinkbaar “stadsbier” met toch voldoende pit (aanwezig aroma van citrus en een fijne afdronk). In de eerste jaargangen werd gekozen voor de traditionele methode van hoge gisting met hergisting op fles. In de huidige versie wordt er niet langer hergist op fles.

Brouwerij Het Anker is trots op Mechelen en Mechelen is trots op haar brouwerij. Zoveel mag wel duidelijk zijn. En dat is al heel lang zo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de Duitse bezetter een wet in die stipuleerde dat er nog slechts Ă©Ă©n licht bier mocht gebrouwen worden, de zogenaamde “Zero-huit” of bier met 0,8% alcoholvolume. Brouwerij Het Anker slaagde erin dat bier te creĂ«ren waardoor ze uiteindelijk ook menig maneblusser werk kon verschaffen en hen alzo te sparen van verplichte arbeidsdienst in Duitsland.

Bij brouwerij Het Anker staan ze op hun “Mechelsheid”. Zo vindt hun bekende ‘Gouden Carolus’ bier zijn oorsprong in de rijke Mechelse biertraditie. Elke Belgische stad had vroeger haar eigen brouwerijen en ook een eigen stadsbier. Zo dronken de Mechelaars “den Mechelschen Bruynen”. Mechelen, in die periode hoofdstad van de Nederlanden, had haar brouwersgilde en de leden stonden op hun eer van brouwer om voor de Keizer het beste bier te brouwen. Een oude Mechelse kroniek meldt dat dit Groot Keizersbier, ‘Gouden Carolus’ – genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel – vooral bij de vossenjacht werd gedronken “daar dit zowel de ruiters als de paarden in volle vuur bracht en ze deed galopperen zodat de jacht steeds in beste stemming verliep”. Met de ‘Maneblusser’ heeft brouwerij Het Anker dan weer een keizerlijk zomerbier gebrouwen voor elke Mechelaar en gelukkig ook niet-Mechelaar. Niet iedereen wil de maan blussen, maar ze in goudgele vloeibare vorm degusteren waarschijnlijk wel!

www.maneblusser.com

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!