WESTMALLE EXTRA

Komt uit de kast

De origine van de Westmalle Extra gaat als het ware terug tot de origine van de brouwerij van Westmalle zelf. De Trappisten van Westmalle hadden ‘nood’ aan een eigen, lokale drank voor bij de maaltijd. Als je dan in België gehuisvest bent en plots ook nog eens over een eigen brouwerij beschikt is het niet meer dan logisch dat het een bier wordt. Uiteraard mocht het nuttigen van dat glas gerstenat tijdens het middagmaal de gang van zaken in de abdij en de toewijding van de paters niet teveel verstoren. Daarom werd geopteerd voor een licht bier dat niet teveel in het hoofd kwam zitten, maar tegelijk wel een welkome aanvulling was op het soms erg strenge dieet van de paters.

Op tafel bij de monniken stond dus steevast een licht bier op tafel terwijl de Dubbel en Tripel aan de buitenwereld werden gegund. Een licht bier dat beter aansloot bij de sobere levensstijl binnen de abdij. Uiteraard is dit bier niet steeds exact hetzelfde geweest, zou er in de beginjaren een donker tafelbier in het glas hebben gezeten en tijdens een bepaalde periode zelfs een witbier. Begin 20ste eeuw duikt plots een ‘Extra-Gersten’ op in de archieven van de abdij, een voorloper van de Extra die sinds die periode eigenlijk vrij ‘vast’ het middagdrankje werd.

Bij momenten was de productie van die bier wel wat hoger dan hetgeen ter plaatse geconsumeerd werd en was er een beperkte particulierenverkoop in de brouwerij zelf. Meer heb je natuurlijk niet nodig om beetje bij beetje een ‘fan-club’ te krijgen die specifiek naar de brouwerij komt om het ‘exclusieve bier’ te bemachtigen.

De Trappisten van Westmalle hebben dan nu ook beslist dat de tijd rijp was om de Westmalle Extra echt uit de kast te laten komen, ze wat ruimer te verdelen en bovendien in een gloednieuw jasje. Het bier dat vroeger louter voor ‘intern gebruik’ was, had namelijk nooit erg veel aandacht gekregen op ‘vestimentair’ vlak. Het flesje krijgt nu een mooi hemelsblauw etiket waarmee je het duidelijk erkent als een Westmalle product maar tegelijk goed onderscheid van Dubbel en Tripel.

Het bier zelf … daar is helemaal niets aan veranderd en waarom zouden ze. Het bier heeft ondanks een laag alcoholgehalte toch een mooie volmondigheid en fruitigheid eigen aan het Westmalle DNA en tegelijk een prachtige hoppige toets en een frisse afdronk die het uiterst doordrinkbaar maakt. Eigenlijk een zonde dat dit zo lang in de schaduw is blijven staan … we hebben dus echt wel tijd in te halen! Santé!

De Westmalle Extra zal enkel in de HoReCa en bij de bierhandelaar verkrijgbaar zijn ter ondersteuning van die sector. Of het later ooit ook in de ‘retail’ komt is niet zeker. Momenteel zal het ook enkel in flesjes van 33cl verkrijgbaar zijn. De productie is nog te beperkt om meteen met een grotere variatie aan ‘verpakkingen’ te werken. Het bier zal ook slechts in heel beperkte mate in het buitenland te verkrijgen zijn. Maximum 10% van de productie zal de Belgische bodem verlaten.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!