Wie geen alcohol wil nuttigen en toch bier wil drinken had het in ons land tot voor kort niet gemakkelijk om smaakvolle alcoholvrije bieren te vinden. De meeste consumenten vinden bier zonder alcohol een lachertje. Een Belgische brouwer gaat nog een stapje verder: “Bier zonder alcool is een als ne soutien aan den wasdraad, het beste is eruit”. Het is een boutade en heel platvloers uitgedrukt, maar helemaal ongelijk kunnen we die man echt niet geven. En toch zitten de alcoholvrije bieren duidelijk in de lift. Dat het om meer dan een hype gaat, wordt duidelijk wanneer we kijken naar het huidige bieraanbod. De evolutie naar steeds meer en steeds betere alcoholvrije bieren is het gevolg van een perfecte storm. Meer en meer zijn mensen zich vandaag bewust van de gevolgen van alcohol. Denk maar aan Tournée Minérale’. Bovendien is er de toegenomen aandacht voor bewuster en gezonder leven. Ook is er de toename van een bevolkinggroeps die geen alcohol drinkt om religieuze redenen en de toegenomen alcoholcontroles spelen een rol.
Naast deze gegevens zijn vele consumenten op zoek naar echte meerwaarde. Alcoholvrije bieren spelen zo dus in op de tendens naar minder alcoholconsumptie, maar bieden tevens een uitgelezen kans om het biersegment te verbreden. En dit laaste hebben de grote jongens goed begrepen. Onder aanvoering van enkele wereldspelers zien we een enorme toename van alcholvrije bieren. Waar we vroeger hooguit een NA pilsje vonden om onze dorst te lessen, hebben we nu een ruim aanbod van verschillende stijlen. Zeker nu de kleinere craftbrouwers in de dans springen.