Onze Tsjechische vrienden breien een extra dagje aan hun weekend daar ze vandaag de uitroeping van de republiek Tsjecho-Slowakije (dat onafhankelijk werd van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk in 1918) vieren. Ideale gelegenheid om een flesje Tsjechische lager te kraken. We gaan uiteraard voor de gouden medaille van de laatste editie van de Brussels Beer Challenge, een bier dat bovendien een ‘Belgisch randje’ heeft…
Bier: Bernard Světlý Ležák 11°
- Brouwerij: Rodinný pivovar Bernard (CZ) onderdeel van Duvel Moortgat (BE)
- Volume: 50 cl
- Alcohol Volume %: 4,5 %
- Zicht: Kraakhelder, diep goudblond. Lichte, witte en vrij stabiele schuimkraag.
- Geur/aroma’s: Brede moutige ondertoon (broodkruim, beetje ‘cornflakes’). Fris aroma van nobele hoppen (gemaaid gras, hooi, bloemige thee). Licht kruidig.
- Smaak: Ronde, moutige aanzet met een zoetje. Zacht koolzuur. Mooi gedoseerde bitterheid die doorvloeit naar de vrij droge afdronk. Crisp en clean. Foodpairing: een mooie dorstlesser dat heel goed op zichzelf staat, maar als je de kans krijgt om het eens te proberen bij wat Olomoucké tvarůžky, zeker doen. Deze Moravische kaas wordt gemaakt van ontvette melk en wordt met wat te rijpen licht ‘glazig’ van structuur en ontwikkeld een heel penetrante geur en pittige smaak. Het wordt vaak ook afgewerkt met wat komijnzaad. Een frisse lager met toch wat body is een perfecte begeleider om de pittige kaas wat in te tomen.
© Olomoucké tvarůžky