Welke temperatuur

Too Hot to Handle/Too Cold to Care

In het artikel van gisteren over ‘De Warmste Brouwers’ grapten we nog: “Hopelijk serveren ze het bier niet te warm.”
Maar dat roept meteen de vraag op: wat is eigenlijk de juiste temperatuur voor bier? De vuistregel is simpel: het alcoholpercentage (ABV%) is ook de ideale serveertemperatuur.Een handig uitgangspunt, al gaat die logica niet altijd op – zeker niet bij alcoholvrije bieren. Onderstaand lijstje geeft je een goed idee van hoe koel (of warm) je je bier best serveert.

Serveertemperaturen per biersoort:

  • Alcoholvrij / laag-alcoholisch bier (0–3%) – 3 tot 5 °C
  • Pils en lichte blonde bieren (4–5%) – 5 tot 7 °C
  • Witbier, Saison, Pale Ale (5–6,5%) – 6 tot 8 °C
  • Tripel, Dubbel, IPA (6,5–8,5%) – 8 tot 10 °C
  • Zwaardere bieren, Quadrupels, Barley Wines (9% en meer) – 10 tot 12 °C
  • Stouts en Porters – 6 tot 13 °C, afhankelijk van de intensiteit

Koude temperatuur maskeert smaak, warme benadrukt complexiteit.

Foto’s © Bart Van der Perre

Brugse Zot
Een koude Brugse Zot
Deel dit artikel:
Advertentie

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie