De ondernemingsrechtbank van Doornik heeft het faillissement uitgesproken van Brasserie de Brunehaut. Dat meldt Vers l’Avenir. Een bittere pil voor een van de vaandeldragers van het Waalse brouwerfgoed. Hoe het nu verder moet – curator, overname, doorstart? – is nog koffiedik kijken. Maar alles wijst richting definitieve sluiting.
De brouwerij zag het levenslicht in 1890 in Guignies, onder leiding van weduwe Allard-Milhomme. Toen nog onder de naam Saint Joseph. Generaties lang bleef het bedrijf draaien. In 1990 namen Guy Valschaers en Marie-Christine Dujardin het stokje over, een brouwersduo dat terugkeerde uit Afrika. Ze verhuisden de brouwerij naar Rongy.
In 2006 kwam Marc-Antoine De Mees – topman bij brouwtechnologiespeler Meura – op het toneel. Brunehaut stond er financieel slecht voor, maar De Mees zag potentieel. Hij nam over, zette in op export, vereenvoudigde het gamma en voerde de productie op. Brunehaut pionierde met biologische en glutenvrije bieren dankzij een slimme glutenvrije filtertechniek. Later kwam er zelfs een alcoholvrij bier bij.
Maar het noodlot bleef aankloppen. Al vóór corona zocht De Mees een overnemer. Daarna kwam de ene crisis na de andere: pandemie, inflatie, oorlog in Oekraïne, kelderende export (80% van de productie ging naar het buitenland) en een tanende vraag naar bio. Alles samen bleek het dodelijk voor de brouwerij.
In een laatste reddingspoging sloot Brunehaut zich aan bij Léopold 7 en Belgo Sapiens binnen de Regenerative Beer Alliance. Het plan: centraliseren, efficiënter werken. Zelfs met steun van investeringsfonds Scale Up kon dit niet baten. De reeks klappen was gewoon te zwaar.
Met Brunehaut verdwijnt meer dan een brouwerij. Het is een verlies voor de hele Belgische biercultuur. Hun bieren – bio, glutenvrij en alcoholvrij – waren uniek in hun soort. Ze zullen gemist worden.
