CRAK Pizzapils

Ons wekelijks bier

De veertiende dag van de derde maand wordt pas speciaal als je de Amerikaanse notering neemt Schrijf je eerst de maand en dan de dag dan kom je inderdaad op 3/14, de afgeronde waarde van het getal π, soms geschreven als pi. Deze wiskundige constante is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Het is een irrationaal getal, wat inhoudt dat het niet exact als een breuk kan worden geschreven. Het betekent ook dat het een oneindig aantal decimalen heeft, zonder repetitieve gedeelten. Een mysterieus getal dat meer dan een wiskundige fascineert.

Vandaag is het dus pi-dag. Een eerder ludieke dag die men een aantal jaren geleden begon te vieren op scholen en universiteiten in Amerika.  Taart (ofte ‘pie’ in the Engels) eten, π-zza bestellen, koekjes in de vorm van een π-teken, spelletjes spelen rond het thema, … er zijn zelfs al brouwers geweest die bier van 3,14% ABV gebrouwen hebben voor de gelegenheid en ga zo maar door.

Nu ja, gewoon leuk. In 2019 pikte UNESCO hier dan op in door 14 maart uit te roepen tot International Day of Mathematics ofte internationale dag van de wiskunde. Zo is er nu dus ook een iets serieuze luik aan deze dag. Interessant weetje is dat 14 maart ook de geboortedag is van Albert Einstein… maar dat zal wel puur toeval zijn.

Wij waarderen vooral de lichtvoetige invulling van een dag over zoiets ‘ernstigs’ als wiskunde en doen met plezier mee met een blikje π-zza pils. Ook een ‘lichtvoetig’ bier van brouwers die hun kunst duidelijk heel serieus nemen. Het bier ging op de Brussels Beer Challenge met het goud lopen en dit voor het tweede jaar op rij.

Bier: Pizzapils®

  • Brouwerij: Birrificio CRAK (IT)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 5,0 %
  • Zicht: Licht goudkleurig en nagenoeg helder (koude troebel). Fijnmazig en stabiel wit schuim.
  • Geur/aroma’s: Hoppige neus met vooral citrus (limoen, appelsien, mandarijn) en wat meer ‘grassige’ en kruidige toetsen (basilicum). Daarachter zit een meer moutige, ronde geur die de hop mooi draagt.
  • Smaak: Zachte, moutige start. Fris koolzuur. Opkomende bitterheid dat doorvloeit naar de afdronk maar nooit agressief wordt. Frisse citrus toetsen en kruidige accenten zoals de neus deed verwachten. Crisp en doordrinkbaar. Erg ‘crushable’ zoals ze dat noemen.
  • Foodpairing: op een terrasje onder de lentezon of rustig in de zetel vergezeld van een ‘pizza puntje’.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie