De oorsprong van het merk Caulier dateert van het midden van de 19de eeuw in het kleine dorp Neuvilles, gesitueerd in de entiteit van Soignies. De Brasserie Caulier* heeft zich later ontwikkeld op productiesites in Bergen en Brussel.
‘Perle 28’ werd al snel de parel van de brouwerij. Het cijfer “28” verwees toen naar het aantal kilo korrels per hectoliter. Na enkele gloriejaren stopte de brouwerij in de jaren ’70. In 2007 kocht Eric Coppieters het merk over en richt hij de firma “Caulier Sugar Free” op. Zijn credo: het produceren van bieren zonder zoetstoffen, zonder kleurstoffen en zonder bewaarmiddelen volgens de originele recepten en geheimen van 1842. De bieren worden in Lochristi vervaardigd in samenwerking met Dirk Naudts.
Om zich te onderscheiden, besloot het bedrijf eerst om te communiceren met “caloriearm bier”, “bier voor diabeten” of “Glutenvrij bier”. Ze constateerden echter dat deze strategie het nadeel had dat ze niet veel afzetmarkten kon veroveren, aangezien ze de bieren in een nichesector plaatste. De positionering van en communicatie rond het Caulier 28-gamma baseert zich voortaan veel meer op gastronomisch niveau.
Het Caulier 28-gamma werd onlangs uitgebreid om de gastronomische ervaringen en de originele associaties te diversifiëren. Naast de Tripel en de Pale Ale vinden we voortaan drie nieuwe versies:
Caulier 28 Brett
Rood-amberkleurig bier van 7,5%. Lichtjes zurig en getypeerd door op vat gezeten te hebben. We vinden moutige en fruitige toesten terug, alsook de aanwezigheid van een discrete brett.
Caulier 28 White Oak IPA
Licht witbier van 5,5%. Het IPA karakter is zeer discreet, afwezig zelfs. Het bier werd vervaardigd op basis van kumquatschil en zachte Braziliaanse peper die het bier een uitgesproken persoonlijkheid geven.
Caulier 28 Imperial Stout
Een krachtige stout, rijk aan alcohol (11%) getypeerd door sterke toetsen van gebrande koffie. Subtiele kruidige en pikante hinten. Verrassend verfrissende afdronk ondanks het hoge alcoholgehalte.
* Niet te verwarren met Brasserie Caulier in Peruwez, die de ‘Bon Secours’ en de ‘Paix Dieu’ brouwt