Elk detail van de geschiedenis van de Abdij van Grimbergen kan je nalezen in ‘De Vierde Feniks’. Subprior Karel Stautemas verdiepte zich in de geschiedenis van de abdij en de brouwerij: “Ik vond onder meer een dagboek van een pater die het heeft over een discussie aan tafel,” steekt Karel van wal. “Het ging er over dat een pater het bier niet lekker vond. Waarop de brouwpater zegt: ‘ah, dan maak ik morgen wel iets anders, een tarwebier ofzo”.
Deze anekdote maakt duidelijk dat Grimbergen en bier al eeuwen met elkaar verbonden zijn. Het naslagwerk behandelt elk aspect van het brouwen en de bierbeleving. Ook foodpairing komt uitgebreid aan bod: driesterren chef Peter Goossens van Hof Van Cleve creëerde een aantal gerechten rond de bieren van Grimbergen, kaasaffineur Michel van Tricht zocht een passende kaas bij elk Grimbergenbier. Het boek is mooi vormgegeven en is een echte must-have voor geschiedenis- en bierliefhebbers.
Pour la petite histoire: onze hoofdredacteur en voormalig inwoner van Grimbergen Luc De Raedemaeker maakte deel uit van het redactieteam.
De vierde feniks: bier en de abdij van Grimbergen door de eeuwen heen. 2021, € 29.
Cover © Bart Van der Perre