Ons wekelijks bier
Dat de wereld doordraait en dat het er alleen maar zotter op wordt, is een mening die velen delen. Al meer dan 3 decennia vraagt het WHO aandacht voor mentale gezondheid met de ‘Werelddag van de Geestelijke Gezondheid’. Het thema dit jaar is zelfs dat mentale gezondheid gewoon een universeel recht is. Beetje zot doen kan uiteraard geen kwaad, in tegendeel. Zot zijn is een ander paar mouwen…
In de 15e eeuw vroegen ze in Brugge ook al aandacht voor de ‘zotten’. Na Maximiliaan van Oostenrijk te paaien met een groots feest probeerden ze geld los te krijgen voor de bouw van een ‘zothuis’. Het antwoord van de keizer was vrij duidelijk: “Sluit de stadspoorten van Brugge, en ge hebt uw zothuis!”
Geschiedkundig of in de sfeer van de legendes, De Halve Maan bouwde in ieder geval een sterk merk uit rond dit verhaal. De Bruggelingen dragen de bijnaam vandaag ook met trots. Wij genieten vandaag met plezier van een Brugse Zot.
Bier: Brugse Zot Dubbel
- Brouwerij: De Halve Maan (BE)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 7,5 %
- Zicht: Diep bruin met een wat robijnrode gloed. Gebroken witte, vaste schuimkraag.
- Geur/aroma’s: Geroosterde mouten. Wat amandel, chocolade, donkere kandij. Vleugje gedroogd donker fruit (krenten).
- Smaak: Ronde aanzet met wat donkere kandij. Zoetig. Fris koolzuur. Wat meer gebrande smaken in tweede instantie (cacao, koffie). Kruidige indruk van wat zoethout. Goed geïntegreerde bitterheid die de afdronk de nodige frisheid geeft.
- Foodparing: Pittige Hervekaas, stoofvlees (uiteraard), crème brûlée.
Dat dit een mooie dubbel is bewees ook de behaalde medaille op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge. Bruin bier, minder jouw ding? De blonde versie van de Brugse Zot zal je ook wel kunnen bekoren en wist het jaar ervoor zelfs goud te behalen in diezelfde Challenge.

© Bart Van der Perre