Ons Wekelijks Bier
Duchesse de Bourgogne is een Vlaams Roodbruin bier van de familiale brouwerij Verhaeghe. Vlaams Roodbruine bieren zijn bieren van gemengde gisting die geheel of gedeeltelijk rijpen in rechtopstaande eikenhouten vaten, foeders genoemd. De roodbruine kleur komt van de gekleurde (gebrande) gerst mouten. Deze bieren hebben een zeer eigen smaakpalet met een typische zure smaak. In het buitenland spreekt men dan ook vaak over ‘Flemish Sour Ale’ of ‘barrel aged sour beer’. De Duchesse de Bourgogne is een 100% foederbier dat uitgroeide tot het paradepaardje van brouwerij Verhaeghe en vandaag de dag in binnen en buitenland wordt geprezen om haar uitzonderlijke smaak. De medaille die het bier haalde tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge kwam echt niet uit de lucht gegrepen. Behalve de naam heeft het bier ook een (smaak)technische link met Bourgondië. Het wordt vaak vergeleken met de Bourgondische Pinot Noir wijn. Dat is op zich nog niet zo gek. De wat rode kleur hebben ze alvast gemeen en ze delen ook een subtiele zure toets. Het is dan ook geen verrassing dat de bieren het uitstekend doen aan een gastronomische tafel. En zijn Belgen niet de ultieme Bourgondiërs als het op eten, drinken en feesten aankomt?
Bier: Duchesse de Bourgogne
- Brouwerij: Brouwerij Verhaeghe (BE)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 6,2% ABV
- Kleur: Roodbruine kleur met een dunne ’beige’ schuimkraag
- Geur/aroma’s: Fruitige aroma’s met hinten van kersen, appel, hout, en marsepein.
- Smaak: Fris en licht zuur met fruitige accenten en een licht zoete ondertoon. Frisse afdronk.
- Foodpairing: Bordje maatjes, slaatje met kippenlevers, peer en blauwschimmelkaas, wild met ‘grand veneur’ saus.
Weetje : De dame op het etiket is Maria van Bourgondië (1457-1482) de hertogin van Bourgondië. Aan de basis van het etiket ligt een schilderij van de hand van een onbekende kunstenaar dat te bezichtigen is in het Kasteel van Gaasbeek.