DUITS-BELGISCH LIEFDESKIND UIT NEDERLAND

Hertog Jan Weizener

Dit liefdeskind is ter wereld gekomen in Arcen, een klein pittoresk dorpje aan de Maas in Nederlands Limburg. Een belangrijk landmark is Brouwerij Hertog Jan, voorheen de Arcener Stoombrouwerij. De brouwerij is heden ten dage in handen van AB InBev, maar speelde en speelt een belangrijke rol in de Nederlandse brouwgeschiedenis. De brouwerij staat min of meer aan de basis van het speciaalbier (allesbehalve pils volgens onze Noorderburen) in Nederland. Ook de gebouwen ademen geschiedenis uit. Er zitten bijvoorbeeld enorme kogelgaten in één van de moutsilo’s, overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog toen de brouwerij in de frontlinie lag.

Het bekendste bier van de brouwerij is Hertog Jan Grand Prestige. Maar ook de Hertog Jan Weizener is een apart bier. Het wordt wel eens omschreven als het bier waarbij de brouwer niet kon kiezen. Letterlijk betekent de naam ook ‘zoals een weizen’. Het is een combinatie van een Belgisch witbier en een Duits Weizen bier. Het beste van de twee werelden verenigd in één glas.

Er is een leuke legende verbonden aan het ontstaan van het bier: ‘Gerard van den Broek (brouwmeester van Hertog Jan) zat samen met twee collega’s in een café. Zijn ene collega, een Belg, wilde voor alle drie de mannen een Belgisch witbier bestellen. Zijn andere collega, een Duitser, stond er op dat het een Weizenbier zou worden, zoals ze dit in Zuid-Duitsland gewend zijn te drinken. Er ontspon zich een discussie over welk van de twee tarwebieren het beste was. Gerard, die in het midden zat, werd door beiden tot scheidsrechter benoemd. Toch kon hij de heren niet van dienst zijn: beide biersoorten hebben elk hun mooie eigenschappen. Hoe kon hij een keuze maken zonder of de één of de ander onrecht aan te doen? Vele jaren later stond Gerard in de brouwerij van Arcen na te denken over een eigen Hertog Jan tarwebier. Een bestaand recept na brouwen wilde hij niet. Het moest een nieuw en uniek bier worden. Onwillekeurig gingen zijn gedachten naar die ene avond met de twee brouwers. Zou het mogelijk zijn een bier te brouwen dat de beste eigenschappen van beide bieren in zich zou verenigen? Met aan de ene kant de elementen die de smaak van het Belgische witbier bepalen, zoals het kenmerkende ‘gruit’, de kruiden, en de frisse Belgische gist. En aan de andere kant de hop en gemoute tarwe van de Duitse variant waar het de lichtzoetige, zachtbittere en milde smaak aan dankt.’

  • Brouwerij: Hertog Jan Brouwerij (NL)
  • Alcohol Volume %: 5,7%
  • Volume: 33 cl
  • Kleur: Diepgoude gesluierde kleur met een romige schuimkraag.
  • Geur/Aroma’s: Geuren van fruit (banaan, peer, citrus, …) en kruiden (koriander) in combinatie met zwoele tarwegeur.
  • Smaak: Romig, een massage voor de tong, fris, zoete tarwe met een fris zuurtje, mooie afdronk met een licht bittertje.
  • Food pairing: Kempense verse geitenkaas van Polle, witte pens met een zomers slaatje.

Cover © Hertog Jan Brouwerij

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!