Tournée Minérale
Nu voor ons wordt beslist dat het wel eens echt goed zou kunnen zijn om een maandje zonder alcohol te leven, hebben we beslist om voor minstens 90% mee te doen. Ambitieus, maar goed … Water vormt meer dan 90% van bier en speelt een essentiële rol in de smaak en kwaliteit van het eindproduct. Terwijl veel brouwers zich richten op hopvariëteiten, mouttypes en kruiden, zijn er ook die experimenteren met verschillende soorten water om unieke bieren te creëren. We dachten dan ook om tijdens Tournée Minérale op die te gaan focussen en vroegen onze AI-vriend om raad. Hier gaan we dan.
Traditionele en moderne benaderingen
Historisch gezien hebben brouwers altijd rekening gehouden met de samenstelling van hun water. Steden zoals Plzen (extreem zacht water uiterst geschikt voor lagers), Burton-on-Trent (erg hard water, mooi voor bijvoorbeeld IPA’s) en München (alkalisch en mooi in donkere lagers bijvoorbeeld) zijn beroemd geworden vanwege hun specifieke waterprofielen, die de bierstijlen uit die regio’s hebben gevormd. Dichter bij ons zou ook het ijzerhoudende water van Oudenaarde daar voor een specifieke ‘local touch’ zorgen. Tegenwoordig gebruiken sommige brouwers geavanceerde technieken om hun water te behandelen en aan te passen, zodat ze consistent bier van hoge kwaliteit kunnen produceren, ongeacht de locatie.
Absurd en uniek
Het gebruik van speciaal water in bier kan leiden tot unieke en interessante smaakprofielen. Hoewel sommige van deze keuzes meer marketinggedreven zijn, tonen ze de creativiteit en innovatie van brouwers wereldwijd. Of het nu gaat om smeltwater van Antarctica of bronwater uit de Alpen, het experimenteren met water blijft een fascinerend aspect van het bierbrouwen.
- Antarctisch smeltwater: Een van de meest extreme voorbeelden is een bier gebrouwen met smeltwater van Antarctica. Dit water is extreem zuiver en geeft het bier een unieke, frisse smaak. Het gebruik van dit water is echter meer een marketingstunt dan een noodzaak, gezien de hoge kosten en logistieke uitdagingen.
- Gletsjerwater: Sommige brouwers gebruiken smeltwater van gletsjers. Het IJslandse Einstök bijvoorbeeld gebruik water uit de gletsjers van de berg Hlidarfjall. Dit water is mineraalarm en draagt bij aan de zuivere smaak van het bier.
- Bronwater uit de Alpen: Het Zwitserse bier Valaisanne wordt gebrouwen met bronwater uit de Alpen. Dit water is dan net weer rijk aan mineralen.
- Regenwater: Een ander interessant voorbeeld is het gebruik van gefilterd regenwater. Brouwerij De Prael in Amsterdam heeft een bier gebrouwen met regenwater. Een unieke smaak en een milieuvriendelijke keuze.
- Afvalwater van industrieën: Sommige brouwers gaan nog een stap verder door gebruik te maken van gezuiverd afvalwater. Een voorbeeld hiervan is het circulaire bier ‘Ontboezeming’ uit Nederland, dat gebruik maakt van gezuiverd afvalwater uit verschillende bronnen. Ook de Amerikaanse brouwerij Devil’s Canyon heeft een bier gebrouwen met water uit douches, wasbakken en gootstenen van een flatgebouw in San Francisco.
- Urine: De Wilde Brouwers uit Gent hebben een bier gebrouwen met gezuiverde urine, een project dat werd gelanceerd tijdens de Gentse Feesten van 2016 in samenwerking met de Universiteit Gent. Mjum.
- Brasserie du Mont Blanc: Deze Franse brouwerij gebruikt puur, onbehandeld water uit de Mont Blanc voor hun bieren. Dit water, afkomstig van een bron op 2.074 meter hoogte, draagt bij aan de unieke smaak en kwaliteit van hun bieren.
Keuze genoeg dus en we zien het al helemaal goed komen met onze ambitie om voor minstens 90% mee te doen aan die tournée.