ELFDE EDITIE VAN DE BRUSSELS BEER CHALLENGE IN EUPEN

De Brussels Beer Challenge viert zijn elfde verjaardag in Eupen, de hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap van België. ‘Ostbelgien’ staat voor complexloos Belgisch. De ‘laatste Belgen’ worden de inwoners vaak genoemd. Ze zijn meertalig en bijzonder vriendelijk. Het leven is er goed en gemoedelijk en kabbelt voort op het ritme van de seizoenen. Ook wie van lekker eten en drinken houdt is hier op zijn plaats. De talrijke restaurants en cafés bieden voor ieder wat wils.

De inwoners van deze regio dragen de Belgische biercultuur een zeer warm hart toe. Onder impuls van de Duitstalige gemeenschap werd de Belgische biercultuur uitgeroepen tot UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Duitstalige Gemeenschap diende de aanvraag in bij de UNESCO in naam van België. Dit gebeurde met de steun van de brouwersorganisaties, bierproeversverenigingen, bierpromotoren, gespecialiseerde NGO’s en opleidingsinstituten. De evaluatie van de aanvraag nam anderhalf jaar in beslag. Het dossier onderging een strenge selectieprocedure. “Immaterieel cultureel erfgoed omvat alle tradities, gebruiken, gewoonten en technieken die we vandaag koesteren en willen doorgeven aan de volgende generaties, en die uiting geven aan een culturele identiteit en diversiteit”, aldus de UNESCO Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed’ uit 2003. En de Belgische biercultuur voldoet aan alle voorwaarden.

Een biercompetitie in tijden van crisis.

Een Chinese vloek luidt: “May you live in interesting times”. Interessant is dan meestal niet zo tof voor wie dan leeft. En dat is een understatement. Na corona kwam de energiecrisis en de hoge inflatie. De brouwerijsector zwemt van crisis naar crisis.  Toch is de sector nog steeds bruisend en levend en dat bewijzen de BBC-inschrijvingen. We zitten op hetzelfde niveau al in 2021 en dit ondanks de moeilijke economische situatie.

Een overzicht van de laatste trends:

  1. Tripel is en blijft de populairste categorie, met witbier als de runner up.
  2. De globalisering zet zich door met inzendingen uit 41 landen.
  3. Houtgelagerde bieren zitten in de lift.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open