EN DE WINNAAR IS …… BIER!!!!!

Wereldvermaard zijn ze, onze Belgische bieren. Maar een echte prestigieuze bierwedstrijd had ons apenlandje nog niet. Daarom besliste bierevenementen- en communicatiebureau Becomev vijf jaar geleden om de Brussels Beer Challenge op te richten. De doelstellingen van deze wedstrijd zijn vrij eenvoudig. Eerst en vooral wil de Brussels Beer Challenge een professionele en sportieve wedstrijd onder brouwers organiseren. Daarnaast wil de wedstrijd de biercultuur in het algemeen en de Belgische biercultuur in het bijzonder promoten. Tenslotte bieden de awards de consument een houvast en een kwaliteitslabel. De Brussels Beer Challenge was dit jaar aan zijn 5de editie toe. Na Brussel (in 2012), Luik (in 2013), Leuven (2014) en Antwerpen (2015) vond dit internationale evenement in 2016 opnieuw plaats in Brussel.

Deze prachtige historische stad met een rijk cultureel leven, ontelbare monumenten, uitstekende hotel- en congresfaciliteiten en gezegend met een edele en eeuwenoude brouwtraditie is de ideale gaststad.

Drie dagen lang proefde een panel van 80 internationaal gereputeerde bierkenners 1250 bieren uit alle hoeken van de wereld. De deelnemende bieren worden onderverdeeld in categorieën, gebaseerd op origine, typiciteit en stijl en vervolgens gewikt en gewogen. Op het einde van de drie degustatiedagen werden de beste bieren in elke categorie beloond met een gouden, zilveren of bronzen award.

We noteerden enkele trends.

IPA en Tripels zijn de populairste bieren

Het is vast niemand ontgaan dat IPA’s de laatste tijd erg hot zijn. Je vindt deze bieren alsmaar meer in de supermarkt en in de kroeg. Van oorsprong een Engels bier, was IPA de laatste decennia hoofdzakelijk een ‘US aangelegenheid’. Tijdens de BBC mochten we echter IPA’s uit alle 14 landen verwelkomen. Een ware explosie! De winnaars komen dan uit Nederland (Mooie Nel Jopen), Italie, Ierland en de VS.

Ook de klassieke Belgische Tripel bieren blijven immens populair met 61 inzendingen. België kaapt alle tripel medailles weg (Bersalis, Affligem Tripel en Rangsken).

Daar komen de Chinezen

Napoleon Bonaparte orakelde het reeds : “Quand la Chine s’éveillera, le monde tremblera”. China’s opkomst is één van de belangrijkste trends van deze tijd. De gedachte dat de 21e eeuw de eeuw van Azië is, met China als middelpunt en drijvende kracht, wordt steeds meer realiteit. Dat geldt in de eerste plaats op het economische vlak. Maar geldt dit ook op het vlak van bier?

Globalisering

De wereld is een dorp geworden. Maar slaat de globalisering ook in de bierwereld toe? Het antwoord is volmondig ja. Tijdens de eerste editie van de Brusselse Bier Challenge ontvingen we stalen uit 16 landen, tijdens de recentste editie kwamen de bieren maar liefst uit 36 landen.

Ons land was sterk vertegenwoordigd met ongeveer één vijfde van de inschrijvingen. De Verenigde Staten namen eveneens een zesde voor hun rekening. Andere deelnemende landen waren o.a. Duitsland, Nederland, Frankrijk en Italië, eveneens een sterk opkomende biernatie. Ook een aantal exotische bierlanden namen deel, zoals Japan, Hongarije en Brazilië.

De resultaten van de wedstrijd waren net zo internationaal als de inzendingen. En dat kan enkel toegejuicht worden.

Grenzen vervagen. Brouwers inspireren elkaar over de landsgrenzen heen. Ook bij de consument groeit hierdoor het besef dat brouwen van goed bier niet stopt aan deze of gene grens.

De winnaars kwamen uit de VS, België, Italië, Canada, VK, Frankrijk, Nederland, Malta (ja echt!), Polen, Duitsland, Japan, Hongarije en China.

België heer en meester in klassieke Belgische stijlen

Het alleenrecht op brouwerijen hebben we niet meer. In het buitenland borrelt er vanalles in de brouwketel. In de VS tellen we meer dan 4200 Craft breweries; traditionele wijnlanden zoals Frankrijk en Italië overschrijden de kaap van 750 brouwerijen; bier is hot in het hoge Noorden; traditionele bierlanden als Groot-Brittannië en Duitsland ondergaan stilaan een ware revolutie. Zelfs de Nederlanders overtreffen ons landje met meer dan 400 brouwerijen. Wij klokken af op 199 brouwerijen.

Toch is ons land heer en meester in de klassieke Belgische stijlen. In de ware Belgsiche stijlen (Trappist & Abbey Style ales, Tripels, Sterk Blond, Saison, Oud Bruin & Rood, Geuze, ….) halen Belgische bieren de medailles bij bosjes binnen. Zowel grote als kleine familiale brouwerijen vallen in de prijzen. Onze talentrijke brouwers doen wat onze Rode duivels niet kunnen: hun talent omzetten in medailles.

WINNAARS BBC 2016

International Revelation – Comac Trophy

 Lindemans Oude Gueuze Cuvée

René Special Blend 2010

BELGIË

European Revelation – Micromatic Trophy

 Jopen Mooie Nel IPA – North Sea IPA

NEDERLAND

American Revelation – Fermentis Trophy

 pFriem Super Saison

VS

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open