ENAME

Ename ligt aan de Schelde in de Vlaamse Ardennen, een heuvelachtig gebied in het zuidwestelijk deel van Oost-Vlaanderen. Het dorp ademt een hele geschiedenis uit. Er is het archeologisch park met de restanten van een Benedictijnenabdij en iets hogerop ligt het beschermde bos t’ Ename. De Benedictijnenabdij werd in 1043 gesticht en is verwoest tijdens de Franse revolutie. Zoals in zovele andere abdijen was er uiteraard ook in die van Ename een brouwerij actief. Sinds de jaren ’90 wordt er weer Ename bier gebrouwen door Brouwerij Roman, een van de oudste Belgische brouwerijen. BGC proefde het Ename gamma.

Bier: Ename Pater

  • Brouwerij:  Brouwerij Roman (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 5,5%
  • Kleur: Troebele blonde kleur met een stevige witte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Frisse aangename neus met nuances van hop en mout, een lichte kruidigheid steekt de kop op.
  • Smaak: Verfrissend, toetsen van mout en kruiden, mooi verweven bitterheid, korte droge afdronk.
  • Food pairing:
    • Voorgerecht: Bordje gerookte zalm, potjesvlees.
    • Hoofdgerecht: Oosterse curry, kabeljauw met mosterd- en kruidenkorst.
    • Kaas: Zachte jonge geitenkaas.

 Bier: Ename Blond

  • Brouwerij: Roman  (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,5%
  • Kleur: Blonde/gouden heldere kleur met een stabiele witte romige schuimkraag, fijne subtiele pareling.
  • Geur/aroma’s: Zoete mout, hinten van tropisch fruit (banaan) en citrus (sinaasappel), impressies van hop, lichte minerale toets.
  • Smaak: Speels mondgevoel, aangename pareling, mooie moutaanzet gevolgd door een fruitige en licht bittere toets, wederom een minerale hint, goed droge afdronk.
  • Food pairing:
    • Voorgerecht: Gentse kop met mosterd.
    • Hoofdgerecht: Varkensgebraad met schorseneren, Ossobuco met sinaasappel zeste.
    • Kaas: Dulses Zeewierkaas (Het Hinkelspel).

 Bier: Ename Dubbel

  • Brouwerij: Roman  (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,6%
  • Kleur: Donkerbruine kleur met een rode glans, stabiele romige kraag.
  • Geur/aroma’s: Zwoele geur van zoete mout en karamel gevolgd door donker fruit en een aangename toets van zwarte chocolade.
  • Smaak: Volmonding en romig, donkere mout, impressies van bittere chocolade en zoet  fruit (vijgen, donkere rozijnen, …), lichte toets van gist, verrassende droge afdronk.
  • Food pairing:
    • Voorgerecht: Bordje artisanale gerookte ham. De lokale St. Eloy is een perfecte bondgenoot.
    • Hoofdgerecht: Blinde vinken met uien- en biersaus.
    • Dessert: Rijstpap met kandijsuiker.
    • Kaas: Calendroz (La fromagerie Du Gros Chêne).

Bier: Ename Trippel

  • Brouwerij: Roman  (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 8,5%
  • Kleur: Blonde/gouden heldere kleur met een dikke witte schuimkraag, mooie pareling.
  • Geur/aroma’s: Fruitige tonen (perzik, pomelo, ….) en honing, gist, zoete mout, zachte tonen van hop, lichte minerale toetsen.
  • Smaak: Volmonding en zalvend, wederom fruitige toetsen (perzik, banaan, …), prominente en zoete aanwezigheid van mout, milde hop en beetje gist, lange afdronk met een zachte alcoholopstoot.
  • Food pairing:
    • Voorgerecht: Sint-Jakobs vruchten met witloof.
    • Hoofdgerecht: Kalfsragout met groene tuinkruiden, kip in roomsaus met champignons.
    • Dessert: Appelcake.
    • Kaas: Crémeux du Mont Saint-Michel.

Bier: Ename Rouge

  • Brouwerij: Roman  (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6%
  • Kleur: Licht koperrode kleur (met een roze schijn). Wit overvloedig en fijnmazig schuim.
  • Geur/aroma’s: Fruitig (rijp en rood fruit) en kruidig aroma, karamel, zoete mout, gist.
  • Smaak: Volmonding en ietwat zalvend, zoete mout, fruitige toetsen, karamel, een nauwelijks waarneembaar zuurtje, een heel milde hopbitterheid.
  • Food pairing:
    • Voorgerecht: Wildpastei met bosbessengelei.
    • Hoofdgerecht: Tajine met kefta en rozijnen.
    • Dessert: Peperkoek, speculaasijs.
    • Kaas: Ossau Traty.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!