Griekenland, de bakermat van de westerse beschaving, balanceert op de rand van een faillissement en een exit uit de eurozone. Bovendien kampt het land met een vergrijzende bevolking (vijfde oudste bevolking ter wereld) en een alarmerend hoge jongerenwerkloosheid, terwijl de vruchtbaarheid lijkt af te nemen.
Je zou verwachten dat de Grieken, met het zwaard van Damocles boven hun hoofd, de toekomst angstig afwachten en thuis zitten te kniezen met de gordijnen dicht. Maar wie met dat idee in zijn achterhoofd een bezoek aan Athene brengt, komt bedrogen uit. De stad is vol leven en de lucht vibreert van de positieve vibes. De nazomer is een prachtig seizoen, dat merk je aan alles. Overdag én ’s avonds zitten de terrassen vol en puilen de cafés uit. De strandtenten even buiten de stad zijn nog open, al vinden Grieken het water te koud om in te zwemmen. De Acropolis is prachtig verlicht en de locals flaneren op de boulevards, zien en gezien worden.
Dat betekent niet dat de bevolking niet bang is voor de toekomst. Of dat ze, met een glas in de hand dobberend op een luchtbed, een lange neus trekken naar Europa. Ook op die terrassen gaat het vaak over de “rixi“, Grieks voor “breuk” of “scheiding”. En de angst voor de dag van morgen is soms duidelijk voelbaar. Maar Grieken bezitten nu eenmaal de gave om, wat er ook gebeurt, verder te leven en daar dan ook zo veel mogelijk van te genieten. Dat geldt hier als een gebod. Koffie drinken met vrienden is het aller-, allerlaatste waar je op bezuinigt.
BIER À LA GRECQUE
Ook de Griekse ondernemers zitten niet stil en het land is de ban van de “craftbier” revolutie. Wie de bierwereld volgt weet dat de term “craft” synoniem staat voor de nieuwe golf van brouwerijen en bieren uit vooral de VS en UK. Deze trend zet zich ook door in Griekenland. Een bezoek aan het bierfestival Zythognosia, georganiseerd door Constantine Stergides, dompelt de bezoeker onder in de nieuwe biercultuur. De Griekse craftbrouwers zweren bij hun bieren. Soms zijn ze excentriek, vaak eigenzinnig, zo nu en dan koppig en af en toe wild. Eén ding hebben de mannen en vrouwen van de craft beer revolutie echter met elkaar gemeen: de onvoorwaardelijke liefde voor bier.
De gemiddelde kwaliteit van de Griekse craftbieren ligt verrassend hoog. Een uitschieter is microbrouwerij Nissos, gelegen op het Cycladeneiland Tinos. De brouwer produceert een schitterende pils met een serieuze twist. Eigenaar Alexandros Kouris licht een tipje van de sluier op: “Een uitgekiende moutsamenstelling en een belachelijk lange lageringsperiode geven ons bier dat tikkeltje extra.” Ook Crazy Donkey, Volkan en Septem produceren uitstekende bieren.
Een bijzondere vermelding verdient SIRIS (VOREIA) Micro Brewery, gelegen in Serres en omgeven door de Macedonische bergen vlakbij de Bulgaarse grens. Dit is de geboortestreek van Alexander De Grote. Een bezoek aan de brouwerij is dan ook een waar avontuur. Na een binnenlandse vlucht en een autorit in ware James Bond stijl door een prachtig landschap, wacht Giannis Marmarellis, een voormalig Grieks skikampioen, ons op. Hij stampte in zijn geboortedorp een state of art brouwerij uit de grond. De kwaliteitsprocedures tijdens het brouwproces en de waterbehandeling zijn ronduit indrukwekkend. Het is dan ook geen toeval dat de VOREIA bieren hoge toppen scheren. Tijdens de recentste editie van de Brussels Beer Challenge sleepte de VOREIA stout een bronzen award in de wacht. Het is een prachtbier, donker als de nacht met een aroma en smaak van chocolade en geroosterde mout. Een bier(stijl) die niet direct met Griekenland geassocieerd wordt. En dit is nu net de rijkdom van de Griekse bierscene.
Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. De financiële crisis maakt het moeilijk om kwaliteitsvolle ingrediënten in het buitenland aan te kopen. Ook vadertje staat beschouwt de brouwers als een melkkoe en legt om de haverklap nieuwe belastingen op. Desalniettemin bloeit de craft beer scene in Griekenland en lijkt het einde nog niet in zicht. Zet tijdens uw volgende vakantie de Retsina en Ouzo aan de kant en geniet met volle teugen van het Griekse gerstenat.