Beer de Garde Ambree Imperiale

Ons wekelijks bier

Nee, het is zijn verjaardag niet en nee, het is zelfs zijn naamdag niet, maar vandaag is het dus Koningsdag. In tegenstelling tot Nederland waar het een feest is ter ere van de verjaardag van het staatshoofd, ligt die datum gewoon vast op 15 november. Groot verschil met onze noorderburen is ook dat er hier eigenlijk geen haan om kraait…

Koningsdag wordt in België ‘gevierd’ op 15 november en dit sinds 1866 (een jaartje nadat Leopold 2 de troon bezette). Het is de datum van het naamfeest van Leopold (in de Germaanse kalender dan toch) en van Albert (in de gewone kalender). How convenient … we hebben ondertussen 3 Leopolds en 2 Alberts versleten. Met onze Filip heeft het dus helemaal niets aan, behalve dat hij verplicht naar de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele moet voor een Te Deum. Fijne feestdag is dat. Die zal vermoedelijk ook wel liever op café hebben gezeten. Eerlijk… denk dat die dag gewoon in het leven werd geroepen tijdens onderhandelingen met de vakbond als pasmunt. Een extra dag verlof in ruil voor… niets is wat het lijkt.

Nu ja, we zullen de koninklijke familie wel naar die misviering laten gaan en daarna nog naar het parlement voor een reeks super interessante ‘speeches’. We zullen met plezier in hun plaats op café gaan. Vandaag drinken we eentje met een knipoog naar een ‘orgaan’ dat in het leven werd geroepen om zeker te zijn dat het staatshoofd niets zou overkomen. Jammer genoeg heeft onze Filip ook niet veel aan de Keizerlijke Garde, hij is ocharme ‘maar’ koning…

Bier: Beer de Garde Ambrée Impériale

  • Brouwerij: Gooische Bierbrouwerij (NL)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 9,9%
  • Kleur: Koperamber met een wat roodachtige schijn. Helder. Fijn laagje schuim maar blijft wel staan.
  • Geur/aroma’s: Geroosterd brood. Karamel. Rijp geel steenfruit en iets van blonde sultana. Kruidige hint (zwarte peper) en een vleugje groene appeltjes. Beetje foezels.
  • Smaak: Ronde, zachte start met karamelzoetigheid. Wat fruitige nuances zoals in de neus. Fris koolzuur. Goede body. Opkomende bitterheid die bijna helemaal door de zoetigheid kan breken. Beetje alcoholzoete -en warende finale.
  • Foodpairing: Shropshire Blue, sappige gegrilde steak, pure chocolade.

Dit bier behaalde een zilveren medaille tijdens de Brussels Beer Challenge van 2023 en hiermee sluiten we dan ook onze reeks over de gemedailleerde bieren van die editie. Vanaf volgende week kunnen we namelijk met nieuw materiaal van start, daar de resultaten van de editie 2024 nu maandag worden bekendgemaakt tijdens Horeca Expo.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!