GROWLER

onder druk

Hier bij ons begin je hier en daar wel al zo’n ‘growler’ te zien opduiken, in de VS zijn ze razend populair. We hebben het dus over die grote flessen / recipiënten waarmee je naar jouw lieveling café of brouwerij kunt gaan om het te laten vullen om er nadien rustig thuis of bij vrienden van te genieten. Het concept is eigenlijk ontstaan vanuit de behoefte van sommige consumenten om toch een bier naar huis te kunnen meenemen uit hun favoriete brewpub (die vaak niet op flessen afvult en enkel brouwt voor de eigen bar). Niet verwonderlijk dus dat het vooral in de VS populair is geworden gezien brewpubs daar niet meer weg te denken zijn.

Het is leuk om via zo’n growler eens iets speciaals naar huis mee te nemen, maar het grootste nadeel van de meeste systemen is toch dat het bier erg bewerkt bewaarbaar is en nogal de neiging heeft om snel plat te worden (eens open moet je het in 1 keer uitdrinken). Daar is ondertussen ook een oplossing voor, namelijk de growler ‘onder druk’. Zie het veeleer als een ’thuistap’ die ja naar believen kunt opvullen met wat je wenst dan een echte growler (grote hervulbare fles om te delen). Dat is het innoverende aan het systeem van de drie ingenieurs achter het Amerikaanse GrowlerWerks. Het goede nieuws is dat ze hiermee nu ook de oceaan oversteken om het in Europa beschikbaar te maken.

Eentje rechtsteeks van het vat en eentje uit de uKeg … zoek de verschillen. Het schuim alvast niet!

Het systeem is eigenlijk zo eenvoudig dat het verwonderlijk is dat het nog niet bestond. Zie het als kruising tussen een ’thermos’ en een ‘slagroomspuit’. Je vult het recipiënt met jouw favoriete bier en schroeft er een deksel op die een ‘slagroompatroon’ bevat om het bier meteen onder druk te zetten en te houden. Het bier blijft dankzij de geïsoleerde wand een paar uren echt koel en je kunt het gewoon aftappen zoals op een thuistap. Wij deden de test bij een voorstelling van de uKeg bij Brouwerij De Koninck en zien er alvast de voordelen van in.

Grootste voordeel t.o.v. die thuistap is ongetwijfeld dat je niet gebonden bent aan een bepaald type vat of merk en de uKeg gewoon kunt vullen met wat je zelf wil. Het verandert jouw huis (of feest) dus van een gebonden café in een vrije. Bovendien hoef je je niet te beperken tot bier daar het ook perfect werkt met andere dranken (zoals cocktails om maar iets te noemen). Wij gaan uiteraard wel voor bier!

Even afspreken met de brouwer om de hoek dat hij mij een belletje geeft net voor het afvullen van zijn bier, zodat ik een vaatje kan gaan aftappen van de tank … verser wordt moeilijk. En als die brouwer niet op tank satureert kan het ook nog in de uKeg gebeuren. Het zal alleen een extra ‘slagroompatroon’ kosten en wat tijd opdat de CO2 zich met het bier kan mengen. En waarom zich beperken tot CO2 … Nitro? Lachgas? …? Tegenwoordig vind je een veelheid aan gassen in die patronen en kun je dus zelf een ‘extra dimensie’ aan het bier toevoegen.

Mogelijkheden zat en laat die ‘growlerstations’ (biertankstations) dus maar komen, we zijn er klaar voor.

Lijkt ons ook als thuisbrouwer wel best een leuk ‘hebbeding’ om de eigen experimenten en brouwsels van den tap te kunnen aanbieden …

Voor de volledige info en werking van het systeem neem je maar even een kijkje hieronder en op de website van GrowlerWerks. Die mannen staan bovendien niet stil en blijven werken aan nieuwe stukken (zie o.a. ‘vulstuk’ op foto hieronder) die nog meer mogelijkheden gaan bieden en het gebruiksgemak alleen maar ten goede komen … het zijn ten slotte bierminnende ingenieurs voor iets.

De uKeg wordt in België verdeeld door Brouwland en bestaat in twee formaten (1,9L & 3,8L). Het is een investering, maar zelfs dat valt best mee als je het naast de prijs van een thuistap systeem zet (en vooral het bier dat daarin moet).

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open