HEILIG BLOED

De legende wil dat de Vlaamse graaf Diederik van de Elzas (12e eeuw) een souvenir meenam van zijn citytrip naar Jeruzalem. Hij kwam terug van de kruistochten met de relikwie van het Heilig Bloed in zijn kabas. Een flesje met wat gestold bloed van Jesus Christ himself en dus van onschatbare waarde. Niet veel later zijn de Bruggelingen er ook mee beginnen pronken en mocht de relikwie één keer per jaar nog eens buiten komen voor Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart. De Heilig Bloed Processie was geboren en vindt vandaag de dag nog steeds jaarlijks plaats op Hemelvaart. Een heuse stoet en show die ondertussen zelfs werd opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Minder geweten is misschien dat dit heugelijk feit jaren later het verlies zou betekenen van een andere schat …

Diederik was in die periode niet de enige bij wie Jeruzalem op de ‘bucket list’ stond. Ook de Noorse koning Sigrid Magnusson trok er met zijn vikingschip naartoe. In tegenstelling tot onze graaf kwam hij evenwel niet op souvenierenjacht maar had hij zelf cadeautjes mee. En zo belande de gulden draak die het voorsteven van zijn schip sierde terecht op de koepel van de Aya Sophia. Dat we hem daar vandaag niet terugvinden hebben we te danken aan een andere Vlaamse graaf, Boudewijn IX. Ook die wou een souvenir van zijn reis en liet de draak overbrengen naar onze gewesten waar het uiteindelijk in Brugge belande. Heel erg lang zou pronkstuk er evenwel niet blijven …

In die tijd had de Graaf van Vlaanderen beslist om alle voornaamste toegangswegen naar Gent af te sluiten om hen op de knieën te krijgen. De Gentenaars bleven zich namelijk koppig verzetten en weigerden zich te onderwerpen aan zijn gezag. Onderhandelen haalde niets uit en de enige overblijvende oplossing voor Gent bleek om Brugge aan te vallen en zo weer toegang tot de kust te krijgen. Er werden meerdere pogingen ondernomen maar de Bruggelingen hadden meestal de bovenhand, tot de memorabele slag op het Beverhoutsveld. De Gentenaars beslisten namelijk een aanval in te zetten kort na de Brugse Bloedprocessie. In die tijd werd er stevig gefeest en door iedereen. De Brugse soldaten waren dan ook nog half bezopen en kwamen rechtstreeks uit de omliggende kroegen en herbergen. De Gentenaars hadden dan ook genoeg aan een erg korte confrontatie om een einde te maken aan de Brugse blokkade. Als oorlogsbuit namen ze de Gulden Draak mee en werd die op het Gentse Belfort geplaatst. Een symbool van kracht die nu over de stad uitkijkt en haar inwoners beschermt.

Wat van bovenstaand behoort tot de wereld van de legendes en wat ‘geschiedenis’ is, laten we in het midden. Feit is dat de mysterieuze Gulden Draak, die staat voor vrijheid en kracht, aan Brouwerij Van Steenberge de inspiratie gaf voor een bier dat die symboliek kon weerspiegelen. Het Gulden Draak gamma bestaat dan ook uitsluitend uit erg krachtige bieren die het koppige, trotse karakter van de Gentenaars perfect omvat en bij het drinken ook heus een gevoel van macht en vrijheid geeft … de wereld rondom mag vergaan, wij genieten.

En zo heeft Brugge dus nog een flesje gestold bloed en wij Gentenaars heel wat flesjes heerlijk gerstenat … ik laat u oordelen wie best af is, mij hoort u niet klagen. Terwijl ze morgen in Brugge feesten, ontkurk ik wel eentje om een ‘onrechtstreeks gevolg’ van de processie te eren.

Coverfoto © Heilig Bloedprocessie vzw/Frank Toussaint

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!