HET IS WEER (B)OCKTOBER!

DE LAATSTE BIER-NIEUWTJES UIT NEDERLAND #BOCKBIER2016

(B)OcKTOBER is in volle gang! In België is bockbier misschien (nog) niet zo populair, maar in Nederland staat dit biertype op een goede derde plaats en is het by far HET seizoensbier waaraan de meeste festivals en evenementen zijn verbonden. Het meest bekende festival is toch wel het PINT bockbierfestival waar meer dan 100 Nederlandse bockjes uit de tap stromen. Het karaktervolle donkere bier staat eigenlijk zo’n beetje synoniem voor de herfst en is in deze periode dan ook volop verkrijgbaar in restaurants, kroegen, bierwinkels, slijterijen en ook in de supermarkten. Bijna elke brouwerij heeft wel een bockbier in het assortiment en inmiddels is zelfs het eerste bockbierrestaurant geopend! Laat ik daarmee beginnen..

Eerste tijdelijke bockbierrestaurant

Restaurant Hangar in Amsterdam is omgedoopt tot tijdelijk bockbierrestaurant en de gehele maand oktober kun je hier elke zondag terecht voor verfijnde gerechten geserveerd met passende bockbieren van verschillende Nederlandse brouwers. Het initiatief komt van topchef Ricardo van Ede. Hij wil bockbier meer onder de culinaire aandacht brengen en als seizoensbier omarmen. Ik noem even wat gerechtjes… Gepekelde varkensbuik met linzen en piccalilly. Zoet, zuur en zout in één keer in je mond! Heerlijk in combinatie met een zoet bockbier van brouwerij de Leckere. Rogvleugel met beurre noisette en aardpeer. Een aangename verrassing met een ‘IJbock’ van brouwerij ‘t IJ. En tot slot gesmoorde runderwangen met sinaasappel en laurier. Lekker mals vlees wat geweldig samengaat met een rook dubbelbock van Duits & Lauret.

De bock is los!

Ja, de bock is los, maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? En heeft de naam bockbier überhaupt iets te maken met een bok? Ik haal je maar gelijk uit die illusie want buiten het feit dat dit dier prijkt op menig etiket heeft het niets met een bok te maken. Of toch wel… als je gelooft in het verhaal over de Germaanse god Donar – half mens, half bok?! Nee, de naam is waarschijnlijk afkomstig uit het Duitse Beieren waar het is ontstaan als verbastering van Einbecker bier. Einbecker Bier werd op zijn Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken, verkort “Ainpöck” en ten slotte vroeg men om “Ein Bockbier”. Onder die naam is het bier uiteindelijk ook naar Nederland gekomen – Bockbier!

Maar welk bockbier is nu het lekkerste? En hoe kies je? Het is sowieso een persoonlijke keuze omdat smaken nu eenmaal verschillen. Daar komt nog bij dat de enige officiële eis die aan een bockbier wordt gesteld is dat het bier een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Wat dus weinig zegt over de kleur en smaak van het bier. Brouwers experimenteren er flink op los binnen deze bierstijl en komen met de meest verrassende varianten. Om de keuzestress enigszins te beperken kun je misschien kiezen op basis van de meest originele naam?

Oma’s Pruim – Baxbier Bock met een complex mout-karakter en een klein zuurtje (6,5%).

Bokkepruik – Hommeles Eigenwijze dubbelbock met rookmout en honing (8%).

Slobberbok – Klein Duimpje 4-granen bockbier (7,2%) met een zoetje en een bittere afdronk.

Shut the B*ck up! – Oldskool Weisse Doppelbock (8,2%) fruitig met een frisse hopafdronk.
Bockeryder – RUIG brouwerij Traditioneel bockbier met iets meer hop en zwarte peper (7%).
Sexy Motherbocker – Oersoep DoppelBock (8,0%) met complexe, licht zure smaak.

Netherlands’ Best Bock 2016

Hertog Jan Bockbier heeft onlangs de titel “Netherlands’ Best Bock 2016” behaald bij de World Beer Awards. Ook in 2015 won Hertog Jan de gouden plak in deze categorie. Hertog Jan Bockbier (6,5%) heeft een prachtige robijnrode kleur en smaak bitterzoet.

Tip: ouwe bok!

Kies een mooi bockbier uit (bijvoorbeeld Hertog Jan Bock) en leg een paar flesjes in je kelder. Koop volgend jaar hetzelfde bier nog eens en vergelijk de verschillen tussen een jonge en een ‘ouwe’ bok!

Lekker bij een bockje? Smeuïge pompoenkoekjes!

Tot slot nog een leuke herfst-baktip! Bockbieren hebben flink wat karakter en de meeste bockjes combineren dan ook heerlijk met herfstachtige gerechten en hapjes zoals deze pompoenkoekjes. Of eigenlijk zijn het meer cakejes, maar hoe dan ook smaken de koekjes naar meer!

Ingrediënten voor 20 koekjes:

  • 1 stuk pompoen, voor 120 gram pompoenpuree
  • 140 gram bloem
  • 110 gram suiker
  • 85 gram boter
  • 1 ei
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1 tl. kaneel
  • 1/2 tl. vanille extract
  • snufje nootmuskaat
  • snufje zout

Zo maak je het:

  • snijd een stuk van de pompoen af, weet ruim 120 gram af, snijd in stukjes en breng aan de kook
  • ondertussen weeg je alle ingrediënten af (zorg dat de boter op kamertemperatuur is)
  • verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier
  • als de pompoenstukjes zacht zijn pureer je de pompoen glad met een staafmixer
  • klop de boter, suiker en de pompoenpuree goed door elkaar tot er een glad, romig mengsel ontstaat
  • voeg een ei toe en ook het vanille extract
  • zeef vervolgens de bloem en meng door het beslag samen met het bakpoeder en de specerijen
  • vorm met twee lepels de koekjes en druk wat plat
  • bak vervolgens gaar in 12 – 15 minuten en laat even afkoelen
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!