Hope Beer Winter Seasonal Export Stout

Ons wekelijks bier

Wie het nog niet weet is echt van een andere planeet. Het is vandaag ‘Black Friday’. Commercieel gedoe dat is overgewaaid van de VS, maar ondertussen doet iedereen er ook hier gretig aan mee. Nochtans is Black Friday gelinkt aan Thanksgiving, iets waar de gemiddelde Europeaan in principe niet van wakker ligt.

De dag na Thanksgiving heeft iedereen verlof in de VS en daar maken de mensen gretig gebruik van om de Kerstinkopen als officieel gestart te verklaren. Ze hebben net wat centjes van de bomma en de suikernonkel gekregen en geld moet rollen.

Zwart?

Het ‘zwart’ maken van die vrijdag zou al in de jaren 1960 zijn gestart. In eerste instantie omdat het ‘zwart van het volk’ zag op de baan en in de winkels. Chaos troef. Nadien is daar door winkeliers een ‘elegantere’ draai aan gegeven om te kunnen shoppen zonder negatieve connotatie. Wordt nu beweerd dat ‘zwart’ verwijst naar het feit dat de rekening van de gemiddelde Amerikaan, die het gewoon is om op krediet te leven, na Thanksgiving weer even van de rode naar de zwarte cijfers wipt. Zwart is maar zwart zullen die verkopers hebben gedacht en als deze situatie tot de vrijdag avond aanhoudt is dat zeker lang genoeg.

Wel, wij houden van zwart. Laat ze dus maar shoppen, shoppen, shoppen, tot er geen rode cent meer over is. Nodig of niet nodig hebben, wordt bijzaak. Het staat in promotie dus kopen moet je doen. Zot toch? Enige dat er bij ons ‘in promotie’ staat is een pikzwart bier en wees maar zeker, op zo’n dag hebben we het bovendien ook wel degelijk echt ‘nodig’.

Bier: Hope Beer Winter Seasonal Export Stout

  • Brouwerij: Hope Beer Dublin (IE)
  • Volume: 44 cl
  • Alcohol Volume %: 7,5 %
  • Zicht: Donker als de nacht, ondoorschijnend en ‘gecoiffeerd’ van een romige licht bruine schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Zacht en rond aroma van geroosterd brood, karamel, cacao en een vleugje drop. Alles mooi in evenwicht.
  • Smaak: Fluwelen aanzet met een karamelzoetje. Vervolgens gaat het de meer geroosterde toer op met bittere cacao en milde koffietoetsen. De bitterheid zit mooi geïntegreerd en een klein moutzuurtje zorg voor een extra frisse noot in de droge afdronk. Fris koolzuur en een aangenaam mondgevoel maken de beleving volledig. Mooi!
  • Foodpairing: Maroilles, Everzwijnragout, Zwartewoudtaart.

Een bier dat letterlijk hoop geeft om het aanpalende winterseizoen door te komen. De gouden medaille op de laatste Brussels Beer Challenge is een mooie erkenning voor het genot dat het ons bezorgt.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie