HORAL LAMBIC AWARD 2022

Ieder jaar reikt de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) de Lambic Award uit aan personen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaaktbij het verdedigen van de belangen van traditionele lambiekbieren en de promotie van Oude Geuze en Oude Kriek. Dit jaar valt die eer te beurt aan Jacques De Keersmaecker. Gert Christiaens, voorzitter van HORAL, zei: “Jacques droeg omwille van zijn familiale lambiekroots traditionele geuze een warm hart toe. Hij speelde 30 jaar geleden een cruciale rol inzake bescherming van Oude Geuze en Oude Kriek. Inmiddels is de productie van Oude Geuze meer dan vertienvoudigd.”

Eind jaren ’80 werden sommige brouwerijen geconfronteerd met problemen in verband met de wetgeving rond lambiek en geuze. Tezelfdertijd drongen een aantal brouwers aan om tot een betere bescherming te komen van de ‘traditionele geuze’. Op 27 augustus 1990 kwamen alle lambiekbrouwers samen op het Brouwershuis. Daar werd beslist om een poging tot bescherming te doen op basis van nieuwe EU-regelgeving, die op dat moment in de maak was. ​

De Europese regelgeving inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van voedingsmiddelenwerd gepubliceerd op 28 juli 1993. Kort daarna kwamen op uitnodiging van Jacques De Keersmaecker de lambiekbrouwers opnieuw bijeen. Er werd een vier man sterk ‘Comité Geuze’ opgericht, bestaande uit Jacques De Keersmaecker (Belle-Vue), André De Keersmaeker (Mort Subite), Frank Boon (Br. Boon) en Jacques Van Cutsem (Br. Timmermans). Dit comité vertegenwoordigde alle lambiekbrouwers en kreeg een mandaat om een beschermingsdossier in te dienen.

HORAL-voorzitter Gert Christiaens vertolkte de motivatie voor de laureaatkeuze als volgt: “Als voorzitter van het Comité Geuze speelde Jacques De Keersmaecker hierbij een sleutelrol. Na drie en een half jaar was het productdossier eindelijk klaar. Het werd goedgekeurd op 21 januari 1997 en op 20 november 1997besliste de Europese Commissie dat Oude Geuze en Oude Kriek voortaan als Gegarandeerd Traditionele Specialiteit waren beschermd. Dit leidde uiteindelijk ook tot de oprichting van HORAL, ondertussen 25 jaar geleden.”

Wie is Jacques De Keersmaecker?

Jacques De Keersmaecker (°1949) is een telg van de Wolvertemse brouwersfamilie, die o.a. Gueuze Caves Bruegel en Gueuze Corona maakte. Onder impuls van zijn vader kwam het in 1967 tot een fusie van een zestal lambiekbrouwerijen. Vijf daarvan – Van Haelen (Brasserie de la Fontaine) in Ukkel, Van de Perre (Caves St. Pierre), La Bécasse in Anderlecht, Taymans in Jette en Charles Vanden Stock (Brasserie du Renard) in Schaarbeek – sloten de deuren en de productie werd in Wolvertem verdergezet in brouwerij C. & R. De Keersmaecker onder de naam ‘Brabrux’. Net toen Jacques in 1969 zijn brouwerij-studies aanvatte, werd zijn vader zwaar ziek. Omdat Jacques zelf nog te jong was om het bedrijf verder te zetten, werd Brabrux in 1970 overgenomen door Vanden Stock (Belle-Vue). Jacques De Keersmaecker ging een paar jaar na zijn studies aan de slag bij brouwerij Lamot in Mechelen, waar hij opklom tot directeur. In 1981 werd Lamot geïntegreerd door de groep Interbrew, die in 1991 ook Belle-Vue overnam. Na de herstructurering van de Anderlechtse brouwerij werd Jacques De Keersmaecker in 1997 directeur van de afdeling Grondstoffen van Interbrew.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!