Kalfshersentjes met donkere trappist

Wanneer traditie AI ontmoet

Als er ‘nieuw’ speelgoed is, lijkt het mij niet meer dan menselijk dat je dat ook eens wil proberen en aan het spelen gaan. Dat is ook een beetje hoe ik AI benader. Daag die OpenAI eens een beetje uit, test eens uit waartoe het in staat is en zie wat voor interessants of gewoon leuks daar uit komt. Perfect is het niet, maar dat ding is toch verdomd goed. Nu we onze eigen hersenen minder en minder nodig blijken te hebben, dacht ik, de pot in … gelukkig is koken met menselijke hersenen iets dat niet door de deontologische filter van die OpenAI geraakt (en wij zijn niet verwant aan Hannibal Lecter), maar dit is dus wat ik kreeg… smakelijk!

Hier is een interessant recept voor kalfshersentjes met bier:

Ingrediënten:

  • 500 g kalfshersentjes
  • 1 flesje donker bier (bijvoorbeeld een Belgische Dubbel of Quadrupel)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortelen, in plakjes
  • 2 stengels selderij, in stukjes
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden van de hersentjes:
    • Spoel de kalfshersentjes goed af onder koud stromend water.
    • Leg ze in een kom met gezouten koud water en laat ze een half uur weken. Spoel ze daarna opnieuw af.
  2. Koken van de hersentjes:
    • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een scheutje azijn toe.
    • Voeg de hersentjes toe en laat ze ongeveer 10 minuten koken. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen. Verwijder eventuele vliezen en snijd de hersentjes in plakjes.
  3. Bereiden van de saus:
    • Smelt de boter in een grote pan en voeg de ui, knoflook, wortelen en selderij toe. Bak tot de groenten zacht zijn.
    • Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem een paar minuten garen.
    • Voeg het bier, laurierblad en tijm toe. Breng aan de kook en laat de saus indikken.
  4. Samenvoegen:
    • Voeg de plakjes hersentjes toe aan de saus en laat alles nog ongeveer 10 minuten sudderen.
    • Breng op smaak met zout en peper.
  5. Serveren:
    • Serveer de hersentjes met bier met aardappelpuree of een stuk knapperig brood.

Uiteraard vroeg ik dan ook naar de reden voor de bierkeuze en welk bier het me zou aanraden om er bij te drinken. Verrassend was het antwoord niet echt, maar als we een trappistenbier ‘aangesmeerd’ krijgen, hoor je ons sowieso niet klagen. Wat onze artificiële intelligentie in gedachte had:

Voor het koken van de hersentjes is een donker bier, zoals een Dubbel of een Quadrupel, een goede keuze vanwege de rijke smaken en diepte die ze aan de saus toevoegen.

Voor erbij zou ik een gelijkaardig bier aanraden. Hier zijn een paar suggesties en de redenen waarom ze goed passen:

Aanbevelingen:

  1. Westmalle Dubbel:
    • Waarom: Deze Dubbel heeft een rijke, moutige smaak met tonen van karamel en gedroogd fruit, die goed samengaan met de hartige en licht zoete smaken van de hersentjes en de saus.
  2. Rochefort 8:
    • Waarom: Dit bier heeft een diepe, complexe smaak met tonen van chocolade, karamel en kruiden. Het past goed bij de rijke saus en de zachte textuur van de hersentjes.
  3. Chimay Blauw (Grand Réserve):
    • Waarom: Dit bier heeft een volle, rijke smaak met tonen van donker fruit en specerijen, wat goed samengaat met de hartige saus.

Waarom deze bieren?

  • Complexiteit: De rijke en complexe smaken van deze bieren kunnen de verschillende smaken in het gerecht aanvullen en versterken.
  • Evenwicht: De lichte bitterheid en de zoete tonen in deze bieren zorgen voor een mooi evenwicht met de hartige en licht zoete saus.
  • Traditie: Belgische bieren hebben een lange traditie van combineren met diverse gerechten, en hun veelzijdigheid maakt ze een uitstekende keuze voor dit soort gerechten.

Een alternatief:

Om het gerecht te begeleiden kun je ook nog steeds een Tripel overwegen, omdat de lichtere, fruitige en kruidige smaken een mooi contrast kunnen bieden met de rijke saus. Zo krijg je een mooie balans tussen het gerecht en het bier dat je erbij drinkt.

Bleef dan een laatste vraag… een beeld voorzien om dit stukje wat op te fleuren. OpenAI is duidelijk sterker met woorden dan met beeld (ofwel zijn wij gewoon niet erg goed in het geven van de gepaste instructies voor een mooi beeld). Het beeld dat als cover dient voor dit artikel is wel best een goede voorstelling, maar zal voor sommigen misschien toch wat wansmakelijk overkomen. Het werd ook bekomen na finetunen want het oorspronkelijke beeld dat OpenAI voorzag bij het zelf ontwikkelde recept was dit…

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open