Ons wekelijks bier
De traditie van de Meyboom (of Meiboom) vindt har oorsprong in enkele middeleeuwse legendes en vond voor het eerst plaats in 1213. Sindsdien gaat het planten van de Meyboom, wat “boom van vreugde” betekent, gepaard met een heus volksfeest. Een feest vol folklore, ‘couleur locale’ en uiteraard bier om de overwinning van Brussel op Leuven te herdenken. De boom moet voor 17u ‘gepland’ worden op het kruispunt van de Zandstraat en de Broekstraat om dit voorrecht in Brussel te houden. Als je dit nog nooit hebt meegemaakt, moet je morgen zeker eens naar Brussel afzakken. De Meyboom is een belangrijk onderdeel van de Brusselse folklore en een symbolische herinnering aan de geschiedenis van de stad.
Bomen zijn wel vaker geladen met geschiedenis en symboliek. Ook bij brouwerijen kun je dit terugvinden. Denk maar aan de Gouden Boom (Brugge), de boom op alle flessen van Tilquin, Brasserie de l’Arbre (Normandië), Privatbrauerei Eichbaum (Mannheim) en de vele Engelstalige voorbeelden (Brewing Tree, Tree House Brewing, …). Vandaag willen we echter een boompje opzetten over De Lindeboom uit Nederlands Limburg.
De naam Lindeboom komt van een linde die voor de brouwerij stond. In 1870, toen Willem Geenen het bedrijf begon, droeg de brouwerij nog de familienaam Geenen. Later, in 1897, veranderde de tweede generatie de naam naar ‘De Lindeboom’ om de linde te herdenken die voor de brouwerij stond en de diepe wortels van de brouwerij te vereeuwigen.
De vijfde generatie ‘Geenen’ heeft nog steeds het roer in handen daar in Neer en blijft ons plezieren met heerlijke bieren. Voor deze zomerse vrijdag kiezen we de dorstlessende Lindeboom Pilsener om ons te verfrissen.
Bier: Lindeboom Pilsener
- Brouwerij: Lindeboom Bierbrouwerij B.V. (NL)
- Volume: 30 cl
- Alcohol Volume %: 5,0 %
- Zicht: Goudblond en kraakhelder. Luchtige, vaste schuimkraag. Mooie pilsener.
- Geur/aroma’s: Moutige neus. Broodkruim. Vleugje honing. Meer kruidige en grassige toetsen in tweede instantie. Klein zwaveltje.
- Smaak: Rijke moutige aanzet. Bijna een wat ‘umami’ gevoel dat bijdraagt aan het volle mondgevoel. Klein moutzoetje. Fris koolzuur. Malse en perfect geïntegreerde bitterheid die iets meer doorbreekt in de afdronk en zo een mooie doordrinkbaarheid verzekert.
- Foodpairing: Ciabatta gedompeld in wat olijfolie en fleur de sel, kibbeling, Caesarsalade.
Een mooi bier in een stijl dat niets verhult. De zilveren medaille behaald tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge toont mooi aan dat het foutloos en goed gemaakt ook is. Gewoon evenwichtig, lekker en verfrissend!
