Märzen Affumicata

Ons wekelijks bier

Hoe kun je met een ‘wekelijks bier’ de maand maart beter afsluiten dan met een Märzen? We gaan er voor! Märzenbier of kortweg Märzen is een van oorsprong Duits amberkleurig bier van lage gisting. Brouwen was een seizoensgebonden activiteit en er mocht in Beieren zelfs wettelijk enkel gebrouwen worden vanaf de feestdag van Sint-Michaël op 29 september tot de feestdag van Sint-Joris op 23 april. Daarom begon de brouwer bij het naderen van het einde van het brouwseizoen er voor te zorgen dat al zijn voorraden grondstoffen op geraakten en hij genoeg bier had om tot de volgende herfst dorstigen te kunnen laven.

De Märzen werd met iets meer mout gebrouwen, was daarom wat sterker en bedoeld om de zomer te ‘overleven’. Oorspronkelijk was dit onder andere ook het bier dat op het Oktoberfest werd geschonken. Het bier werd oorspronkelijk op het einde van de winter gebrouwen en mocht dan lange tijd lageren in koele kelders. Het is dat brouwen eind maart dat hoogstwaarschijnlijk de inspiratie gaf voor de naamgeving. Origineel, niet?

Een bierstijl die vandaag niet bijster populair meer is, maar sommige brouwers hebben er een twist aan weten te geven om toch de aandacht van bier ‘aficionados’ te kunnen trekken en gelukkig is ook wat in het glas komt dik in orde. Zo wist het Italiaanse Claterna met een licht gerokte versie een gouden medaille te behalen in de categorie van de gerookte bieren. Chapeau!

Bier: Märzen Affumicata

  • Brouwerij: Claterna (IT)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 5,2 %
  • Zicht: Amber met een dieprode gloed. Kraakhelder. Crème kleurig, wandklevend schuim.
  • Geur/aroma’s: Nootjes. Beetje karamel. Zacht, vlezig gerookt aroma. Aangenaam.
  • Smaak: Kort zoetje in het begin. Licht. Koolzuur dat het bier mooi draagt. Droogt volledig uit naar het einde toe. Zacht rokerige finale. Evenwichtig.
  • Foodpairing: Shakshuka, lamsstoofpotje met aubergine, crème brûlée.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie