Mergel Wit

Stadsbrouwerij Maastricht komt met Mergel Wit, het eerste met mergel gebrouwen witbier, een ode aan Maastricht en haar terroir. De Stadsbrouwerij maakt de belofte dat in dit bier dé smaak van Maastricht is te proeven. Of je dit ook daadwerkelijk als drinker proeft is natuurlijk persoonlijk. Maar de belofte is feitelijk juist. Immers, dit witbier is gebrouwen met een vleugje mergel uit Limburg.

De mergellaag waar Maastricht op is gebouwd, is circa 70 miljoen jaar geleden ontstaan en staat wereldwijd bekend als geologisch tijdperk onder de naam Maastrichtien. Als verwijzing naar de stad Maastricht die samen met de hele regio bekendstaat om haar kalksteen oftewel Mergel. De mergel is de inspiratie geweest voor de Stadsbrouwerij Maastricht om een bier te ontwikkelen dat de smaak van de Mestreechter Geis samenvat. Een bier met een verhaal, een stuk historie op een eigentijdse manier verpakt. Een bier dat de smaakpapillen streelt en de dorst lest.

Onthulling

Onder toeziend oog van de Limburgse natuurwetenschapper, geoloog en bierliefhebber Wiel Schins kapten brouwer Michael Hermans en directeur Bastiaan Bronkhorst het eerste flesje uit een blok mergel, al ware het een geologische ontdekking in de groeve van Maastricht. De plek waar de Mosasaurus in 1780 werd ontdekt en in de eeuwen daarna nog een tweetal Mosasaurus-fossielen werd veilig gesteld. Hier vertelde geoloog Wiel Schins over de conserverende waarde van de kalksteen, over de belangrijkheid van Mergel voor de stad Maastricht en over de groeve waar het bier werd gepresenteerd.

Smaak van het bier

Brouwer Michael vertelt: “Als je het hebt over Maastrichtse terroir, dan heb je het natuurlijk over mergel. Het materiaal waar de mooiste gebouwen van zijn gemaakt, waar de Romeinen hun bruggen mee bouwden en de stad Maastricht als fundament op rust. Die smaak wilden we letterlijk en figuurlijk laten terugkomen in ons bier. Dus we dachten; waarom voegen we het niet toe aan het bier?” Na de eerste brouwsels ervaarden we dat de kalk eigenschappen van mergel zijn te proeven in zijn frisse, doordrinkbare karakter met een hoppige afdronk. Mergel of kiezelgoer is een bekend middel om een bier van de fijnste filtering te voorzien, maar het is naar eigen onderzoek nog niet aan een bier toegevoegd. Daarmee is het, zover het onderzoek strekt, uniek in de bierwereld.

Blauw flesje en uniek glas 

Het bier wordt geserveerd in een opvallend blauw flesje. Een flesje dat een frisse uitstraling geeft en met bijpassend uniek glas wordt geserveerd. Dit glas, dat nauwkeurig is geselecteerd in samenwerking met glasfabrikant ONIS, zorgt voor een fijne smaakbeleving maar voelt ook robuust in de hand. De bovenkant van het glas heeft een Xtratuff treatment, waardoor het kwalitatief sterker is en het design uitstekend stapelbaar. Zoals gebruikelijk bij witbier kan het glas in de diepvries worden bewaard om die extra frisse beleving te creëren. De ribbels onder in het glas zijn een knipoog naar het bekende Pileerke waar Wieckse Witte jarenlang uit werd gedronken.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open