Eylenbosch is het jongste lid van Horal.
De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) verwelkomde dit weekend Eylenbosch als nieuw lid. Daarmee telt de vzw die het merendeel van de geuzestekers en lambiekbrouwers verenigt, voortaan 12 producenten. Sinds 2020 is Eylenbosch na Lambiek Fabriek en Den Herberg de derde brouwerij die aanknoping zoekt bij HORAL.
“De algemene vergadering keurde de toetreding van Eylenbosch tot onze vzw unaniem goed. Vorig jaar verwelkomden wij brouwerij Den Herberg in ons midden en twee jaar daarvoor Lambiek Fabriek”, zei HORAL-voorzitter Gert Christiaens. De verjonging van de sector zet zich met andere woorden door. Dat is heel bemoedigend voor de toekomst van de traditionele lambiekbieren. Vooral omdat we jaar na jaar vaststellen dat ook aan de consumentenzijde Lambiek, Oude Geuze en Oude Kriek het bij twintigers en dertigers heel goed blijven doen. De traditionele lambiekbieren worden door volwassenen van alle leeftijden gewaardeerd.”
De Schepdaalse brouwerij Eylenbosch werd destijds in 1886 opgericht door Emile Eylenbosch. Al gauw groeide ze in de vorige eeuw uit tot één van de belangrijkste lambiek- en geuzeproducenten van het Pajottenland. De brouwerij kende haar absolute hoogtepunt in de periode omstreeks de wereldtentoonstelling van 1958. Daarna verloren de lambiekbieren steeds meer aan populariteit ten voordele van de industriële pils. Ook Eylenbosch beleefde zware tijden en stopte met de productie van geuze en andere lambiekbieren in het begin van de jaren ‘90.
De brouwerij werd gekocht door de familie De Keersmaeker van Mort Subite en ging later over in handen van Alken-Maes. In 2002 besloot de brouwerijgroep om de deuren van Eylenbosch definitief te sluiten. Het gebouw bleef echter in handen van de familie De Keersmaeker.
Stedenbouwkundige en andere vergunningsperikelen zorgden ervoor dat het Schepdaalse brouwerijgebouw jarenlang leeg bleef staan. Na bijna 30 jaar winterslaap kwam Eylenbosch in 2019 eindelijk opnieuw tot leven. Aan de leegstand kwam een einde en Erik De Keersmaeker besliste om opnieuw met de brouwerstraditie van zijn familie aan te knopen. Als vijfde generatie wekte hij samen met brouwingenieur Klaas Vanderpoorten en jeugdvriend Jeroen Lettens het biermerk Eylenbosch weer tot leven.
Het drietal draagt traditie en authenticiteit hoog in het vaandel. Naast een aantal hogegistingsbieren die de naam ‘Patience for Eylenbosch’ dragen, produceren Erik, Klaas en Jeroen vooral lambiekbieren volgens de traditionele methode. Op dit ogenblik staan al Eylenbosch Oude Lambiek, Oude Geuze, Oude Kriek en Oude Schaarbeekse Kriek op de winkelschappen.
“De burelen van Eylenbosch zijn gevestigd in het oude brouwershuis van de familie De Keersmaeker in Kobbegem. Sinds 2019 maakt Klaas alle lambiek eigenhandig in de brouwinstallatie van De Troch in Wambeek. De lambiek laten we rijpen in de vierkantshoeve van Hof van Piemont in Zellik. Binnenkort zullen we ook lambiek opslaan in het iconische Eylenbosch-gebouw aan de Ninoofsesteenweg in Schepdaal”, vertelt Erik De Keersmaeker. “Onze eerste flessen Oude Geuze werden twee jaar geleden voorgesteld. De drie jaar oude Lambiek die verwerkt werd in de blend van de Oude Geuze die nu op de markt is, is nog afkomstig van een collega-lambiekbrouwer. De eerste Eylenbosch Oude Geuze gestoken met 100% lambiek van Eylenbosch is voorzien in de lente van dit jaar.”
De totale lambiekvoorraad van Eylenbosch bedraagt op dit ogenblik meer dan 1000 hectoliter. Die ligt te rijpen in een 280 eiken vaten van 225 liter, 110 van 500 liter en 21 foeders van 4000 tot 5000 liter.
Coverfoto @ Brouwerij Eylenbosch