We delen graag de visie van Zythos.
Tom, Ruben en Zita hebben ongewild het nultolerantiedebat hoog op de agenda gezet. Jan en alleman heeft er zijn mening over, dus ook wij van Zythos vzw. Wij, die het op een verantwoorde wijze omgaan met bier promoten, zijn immers rechtstreeks betrokken.
Laat één ding duidelijk zijn: Meer dan 0,5 promille achter het stuur is not done!
De anti-alcohol-lobby heeft, naar aanleiding van een aantal zware verkeersongelukken de laatste tijd, de wind in de zeilen. In de geschreven en gesproken pers worden alcoholgerelateerde ongevallen lang en breed uitgesmeerd, op de sociale media (die beter asociale media zouden genoemd worden) voeren zelfverklaarde experts het hoge woord: weg met alcohol! Bannen die handel! Nultolerantie nu!
Het veiligheidsinstituut VIAS komt na analyse van het aantal ongevallen over een periode van 10 jaar waar dronken bestuurders bij betrokken waren tot de vaststelling dat die dronken bestuurders gemiddeld 1,7 promille alcohol in het bloed hebben. Dat is geen glas, maar een fles te veel. Er blijft een hardleerse groep van mensen die drinken en rijden, zegt Stef Willems, woordvoerder van VIAS. “Zij drinken moedwillig te veel, hebben lak aan de regels en kruipen ondanks controles toch achter het stuur.”
Enkele voorbeelden:
- Op 20 november reed een dronken bestuurder een fietsster dood in Diepenbeek. De bestuurder had geen rijbewijs en reed met de wagen van zijn vriendin om zo zijn eerdere veroordeling tot een alcoholslot te omzeilen.
- De dronken bestuurder die in augustus 2024 zwaar geïntoxiceerd een driedubbel dodelijk ongeval veroorzaakte in Ruddervoorde was voordien al betrokken geweest bij zware ongevallen waarna zijn rijbewijs meermaals werd ingetrokken.
Op deze hardleerse groep zal de invoering van nultolerantie volgens ons dan ook nul invloed hebben. Het is niet de alcohol die achter het stuur zit, maar de onverantwoordelijke persoon.
Zythos vzw is bovendien van mening dat veel te weinig aandacht gaat naar de toch wel bewezen positieve effecten van matig biergebruik.
- Een glas drinken met vrienden in het dorpscafé zorgt voor een aangename, stressloze sfeer. Op www.gezondheid.bekan je lezen hoe desastreus de gevolgen van stress kunnen zijn.
- Dorpscafés bevorderen de cohesie in een lokale leefgemeenschap door een plaats te geven waar verenigingen en clubs allerhande kunnen samenkomen, of je nu in biljart dan wel vogelpik of kaartspelen etc… geïnteresseerd bent.
- Matig biergebruik vermindert de kans op hart- en vaatziekten en verlaagt de bloeddruk.
- Prof. Denis De Keukeleire, wereldbefaamde autoriteit op gebied van hop, bewees de gunstige effecten van matig biergebruik op de gezondheid (o.a. verlichten menopauzale klachten bij vrouwen ‘in de overgang’, vermindering van kans op ontwikkelen diabetes type 2, …).
- Op de website www.beerandhealth.eu die door Brewers of Europe ondersteund wordt, vind je wetenschappelijk onderbouwde stellingen die de gezondheidsbevorderende effecten van matige bierconsumptie illustreren.
Zythos vzw vindt dat de overheid moet inzetten op waarschuwen voor de gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Leer de mensen omgaan met alcohol (en suikers, en vetten, en frisdranken, en ultra-processed food of kant-en-klaar bereide maaltijden) in plaats van de gevaren ‘onzichtbaar’ te willen maken en te bannen uit de samenleving.
Zythos vzw vindt het invoeren van nultolerantie een stap te ver. Wat is er mis met 0,5 promille? Er moet eerder werk gemaakt worden van het bijsturen van de inderdaad nog veel te lakse houding van de bevolking ten overstaan van alcohol in het verkeer – spreek eventuele bestuurders er op aan, promoot alcoholvrij of -arm bier, enz… Verhoog ook de pakkansen, vorder exponentieel strengere straffen vanaf een bepaald promillage.
Zythos vindt dat het moet mogelijk blijven een of enkele biertjes te drinken of op restaurant te gaan in een warme, aangename omgeving en sfeer, met vrienden en/of familie. We moeten vermijden dat mensen thuis in een hoekje aan anonieme en geïsoleerde bier- en/of alcoholconsumptie gaan doen, waarbij verslavingsgevaar om de hoek komt loeren. Met alle gevolgen voor de gezondheidszorg van dien.
Zythos vzw vindt dat brouwerijen en HORECA vandaag al genoeg in woelig water moeten opereren. De invoering van nultolerantie zou nog meer pijn doen en voor sommige bedrijven misschien wel de druppel te veel kunnen zijn.
UNESCO schreef in 2016 de Belgische biercultuur in op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Zonder brouwers en bier geen biercultuur. Zonder (volks)cafés en HORECA geen biercultuur. De Belgische politiek gaat de Belgische biercultuur toch geen ezelsstamp geven? Wat dan met het door ons Belgen en het buitenland zo geprezen “België Bierland”?
Laat ons stoppen met matige bierconsumptie te demoniseren. Moge 2025 voor eenieder die dit leest het beste brengen – laat het alleszins (nog) beter worden dan 2024, met, indien nodig, een Bob of Bobette!