Aan de bron
Een bedevaart naar de oorsprong van de pils is eigenlijk iets dat elke bierliefhebber ooit in zijn leven zou moeten ondernemen. Zeker als je weet dat Plzen amper zo’n 800km ver ligt en je door nog een uurtje verder te bollen al in Praag zit voor een citytrip. Maar eigenlijk is het bier dat je rechtstreeks in de kelders van Pilsner Urquell te proeven krijgt op zich al de reis waard. Nergens anders ga je deze pils ongefilterd en niet gepasteuriseerd kunnen proeven … man dat smaakt.
Vergisten van bier bij een lage temperatuur werd al een tijdje gedaan, maar kende pas in de loop van de 19e eeuw een echte doorbraak. Tot dan bakten de brouwers van Plzen er eigenlijk niet vel van op biervlak. Om daar een einde aan te maken en in de hoop om eindelijk iets lekkers van eigen bodem te kunnen drinken lieten ze Josef Groll overkomen, die in Bayern naam en faam had gemaakt met zijn ‘lager’. Rijk van die ervaring ging hij aan de slag om de brouwkunst in Bohemen naar een hoger niveau te brengen. Het water uit Plzen was perfect voor zijn plannen en hij bleef vasthouden aan zijn Duitse Saaz hop, die een uitstekend resultaat gaf. Hij ging met die hop wel een stuk gulziger om dan wat hij in Bayern gewoon was. Waar hij wel radicaler afstapte van zijn ’tradities’ was in het gebruik van de mout. Josef koos resoluut voor een erg bleke mout met een veel bleker bier als gevolg. Dat hij van wanten wist werd bij de eerste grootschalige proeverij. Iedereen was meteen weg van het goudkleurige en vooral fris en lichte bier. Het begin van een nieuwe stijl (de Pilzen of Pilsner) was aangekomen en de copycats kwamen al snel opdagen. Urquell betekent zo ongeveer ‘origineel’ waardoor je ondanks alle ‘kopieën’ nog steeds makkelijk kunt weten waar je moet zijn om echt het authentieke product vast te hebben.
In de brouwerij van Pilsner Urquell ontdek je het hele verhaal van de bierstijl, de geschiedenis van de brouwerij zelf en het specifieke brouwproces dat er wordt gehanteerd. Een erg mooie brouwerij met een goed uitgebouwd bezoekerscentrum en parcours. Het meest indrukwekkende deel vind je evenwel ondergronds. Daar heb je nog de gigantische ijskelders, die tijdens de winter met tonnen ijs werden gevuld, om ook de hele zomer lang bier koud te kunnen blijven vergisten en lageren. De enkele grote houten vaten waarin het bier werd bewaard vormen dan de achtergrond om in de kelders te genieten van een natuurlijk gekoelde, ongefilterde en niet gepasteuriseerde Pilsner Urquell. Zo rechtstreeks getapt van die houten vaten is het bier nog licht troebel, enorm smaakvol en o zo mooi gehopt. Fris, bitter en super dorstlessend.
Voor dit bier ga je dus naar Plzen zelf moeten afzakken en de brouwerij met een bezoek plezieren. Het bier komt de kelders niet buiten. In Tsjechië (zeker de grootsteden) kun je in de betere cafés (lees: met voldoende afzet) evenwel Pilsner Urquell van de tank drinken. Niet helemaal hetzelfde, maar ook een hemels fris en hoppig pilsbier. Enig verschil is dat deze versie dus wel al gefilterd werd (maar niet gepasteuriseerd) en daarom mooi helder is. Een vleugje diacetyl zal meestal al merkbaar zijn, afhankelijk van de manier waarop je halve liter getapt werd, maar is zeker niet storend.
Bij ons moet je al geluk hebben om een evenement te kunnen strikken waar zo’n tank werd gebracht en ga je dus meestal soelaas moeten zoeken in de versie van het vat (die dus wel al gepasteuriseerd werd). Het blijft een erg lekkere pils, maar jammer genoeg maakt de pasteurisatie het bier een stuk zachter en verliest het wat aan de oorspronkelijke frisse hoppigheid. Waar ons hart als bierliefhebber echter wel wat van pijn gaat doen, is als we het heerlijk gerstenat zien verdwijnen in groene flessen en de pasteur intrekken. Zelfde bemerkingen als de vatenversie, maar het bier gaat snel achteruit om ’te’ zacht en boterig te worden. Groene flessen ogen dan wel erg modieus, ze zijn niet echt de beste optie voor een goede bewaarbaarheid van het bier omdat ze teveel van de verkeerde lichtstralen doorlaten. Bewaar je flesjes dus steeds koel en donker en koop en drink hem echt zo vers mogelijk. Flesjes laten liggen is dus totaal uit den boze zeker omdat de mensen van Corsendonk (exclusief importeur voor België) hun uiterste best doen om het bier zo vers mogelijk tot bij ons te krijgen. De beste optie is waarschijnlijk om op café te gaan en te genieten van eentje van ’t vat. Corsendonk zorgt er voor dat de cafébazen die het bier tappen de nodige zorg besteden aan het bier en de tapinstallatie. Waarvoor dank en … Cheers!