Ons wekelijks bier
Vandaag, 21 oktober, is de 294ste dag van het jaar. Als we niet met een schrikkeljaar zitten tenminste. Doet dat getal een belletje rinkelen? Wel … bij ons dus wel en gezien het ons een schitterend excuus geeft om nog eens een fles Rodenbach open te trekken, gaan we dit niet laten liggen.
Is hij al gevallen? Wel … de brouwerij in Roeselare is een ware ‘foederkathedraal’ en ja, deze telt dus exact 294 steunpilaren. 294 eikenhouten foeders van 120 hl (zo’n 50.000 pintjes Rodenbach) tot 650 hl (65.000 l) verspreid over 10 foederzalen. Wat denken jullie van het voorstel om 20 oktober uit te roepen tot ‘Internationale dag van de Rodenbach’? En als er dan nog eens een schrikkeljaar is, dan drinken we ons Rodenbachske gewoon een dagje vroeger, hè!
Bier: Rodenbach Alexander
- Brouwerij: Rodenback (BE) onderdeel van Royal Swinkels (NL)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 5,6 %
- Zicht: Prachtige paarsrode kleur met een fijne gebroken-witte schuimkraag die een ring vormt.
- Geur/aroma’s: Graanmout en een dominante kersengeur, evenals een hint van amandel.
- Smaak: Algemeen zoet-zurig van karakter. Het mondgevoel is wrang en filmend, met een sterke, fruitige, zure nasmaak. Het bier heeft ook een mooie hoge koolzuurprikkeling.
- Foodpairing: Verse geitenkaas, gerookte eendenborst met een fruitige vinaigrette, zwartwoudtaart.
De krieken bespelen de eerste viool. Het basisbier, de Rodenbach Grand Cru zorgt voor mooi aanvullende achtergrondmuziek. Een samenspel dat zilver opleverde tijdens de laatste Brussels Beer Challenge.
