Ryeziskie

Ons wekelijks bier

Rond deze periode zouden de Romeinen beginnen met de festiviteiten van Cerealis, een festival ter ere van Ceres, godin van de landbouw en het graan. Dit zou zo’n twee weken duren en had waarschijnlijk als doel om de opkomende gewassen te beschermen tegen ziekte en ongedierte en de godin gunstig te stellen opdat ze zou zorgen voor zo goed mogelijke omstandigheden op weg naar de oogsten. Een brouwer ga je niet moeten wijs maken dat je die Ceres best te vriend houdt. Goed graan is de basis voor goede mout en dus voor goed bier. Als bierdrinker kunnen we het belang van deze feestelijkheden dan ook onmogelijk overschatten. We eren Ceres uiteraard met een goed glas bier en dan wel eentje waarin het graan centraal staat, de Ryeziskie.

Een bier dat valt onder de vlag ‘Grodziskie’ (of Grätzer als je liever terugvalt op de oude naam van de Poolse stad). Dit is dus een bierstijl van Poolse oorsprong (uit Grodzisk Wielkopolski). Een bier van hoge gisting, hoofdzakelijk gebrouwen met op eikenhout gerookte tarwe. Licht in alcohol en met de specifieke smaak van zowel tarwe (denk aan witbier en weizen) als ‘rook’. In de versie van Brasserie de la Pleine Lune wordt bovenop de gerookte tarwe ook nog eens gewerkt met gerookte spelt. Het is niet hun eerste versie van een Grodziskie. Dat aan het basisrecept werd gesleuteld om het nog beter te maken heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Het bier behaalde een gouden medaille tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge en werd zelfs uitgeroepen tot ‘Franse revelatie’.

Bier: Ryeziskie

  • Brouwerij: Brasserie de la Pleine Lune (FR)
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol Volume %: 4,4 %
  • Zicht: Troebel goudgeel. Fijnmazig en vrij snel inzakkend schuim.
  • Geur/aroma’s: Ronde neus dat duidelijk wordt beheerst door een ‘vlezige’ rokerige toets (BBQ).
  • Smaak: Malse, granige aanzet. Licht zoetje. Fris koolzuur. Mals en rond mondgevoel. Uitgesproken rokerige toets maar goed gedragen door voldoende body / mout. Licht, fris zuurtje van het graan in de afdronk.
  • Foodpairing: Bûche chèvre cendrée (Fromagerie du Gros Chêne), choucroute.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open