Uptown Squirrel

Ons wekelijks bier

Volgende week begint in Indianapolis de Craft Brewers Conference, de hoogmis voor brouwers in de USA (en daarbuiten). Conferenties, een trade show, de World Beer Cup, brouwerij bezoeken, tastings, … Ook de Brussels Beer Challenge zal er zijn. In samenwerking met Fermentis wordt een kleine ceremonie opgezet om de Amerikaanse brouwerijen die prijzen haalden tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge in de kijker te zetten. Zo worden deze uitzonderlijke bieren en hun makers ook extra in de kijker gezet op hun thuismarkt.

Wij gaan het weekend in met een glas van het beste Amerikaanse bier in competitie: de Uptown Squirrel. Een leuke naam als je weet dat de eekhoorn bij ons misschien als ‘schattig’ wordt gezien, maar dat je in de VS eerder Rentokil moet bellen om ze te bestrijden. Ja, het is gewoon een knaagdier, een rat met een pluimstaart. Fun om het diertje op het etiket van een elegante herenhoed te voorzien en erg ‘stedelijk’ te maken. Ze kweken aan een hels tempo en kunnen inderdaad residentiële wijken gaan overnemen, maar meestal hebben de bewoners dan een iets minder ‘beschaafde’ mening over de beestjes …

Als je ze toch schattig vindt is er goed nieuws want bij het slurpen van jouw glas ‘Squirrel’ kun je gerust post vatten aan het raam en hopen er eentje te spotten. Eind april beginnen namelijk de eerste kleine eekhoorns uit het nest te komen en begint een erg drukke periode voor mama eekhoorn. De kleintjes verdwalen regelmatig en kunnen nog niet echt zelfstandig eten. Als je dus nog wat is blijven liggen op de voedertafel van de vogeltjes zal moeder eekhoorn het met plezier aannemen om op krachten te komen.

We gunnen haar met plezier die nootjes, wij genieten van deze heerlijke English-style porter waarin alles perfect in evenwicht is.

Bier: Uptown Squirrel

  • Brouwerij: River North Brewery (USA)
  • Volume: 12 fl oz (35,5 cl)
  • Alcohol Volume %: 4,5 %
  • Zicht: Diep helder bruinrood. Fijnmazig schuim dat in een dun laagje blijft liggen.
  • Geur/aroma’s: Karamel. Geroosterde mout, nootjes. Fruitige toetsen (pruimen). Fris ‘grassige’ hint, beetje harsig. Wat ‘aardse’ (minerale) accenten.
  • Smaak: Fluweel zachte en zoete aanzet. Karamel. Nootjes. Beperkt maar aangenaam koolzuur. Licht. Opkomende bitterheid die de zoetigheid perfect uitbalanceert en mooi doorvloeit naar de afdronk. Overheerlijke finale met iets meer gebrande accenten. Klein beetje drop. Evenwichtig, vrij droog en dorstlessend.
  • Foodpairing: Paddenstoelen-prei taart met geroosterde hazelnoten, gevulde parelhoen met knolselderpuree, paaseitjes gevuld met praliné.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk