het echte abdijbier
De brouwerij van de abdij van Val-Dieu finaliseerde vorige de vernieuwing van de brouwerij met proefruimte en winkel. Ze moesten gewoon ‘iets’ doen om de stijgende vraag te kunnen blijven volgen. Niet zomaar ‘iets’ daar ze zichzelf niet wouden verloochenen. Alles moest binnen de muren van deze betoverende abdij blijven.
De aankomst in de wat geïsoleerde vallei van de pays d’Aubel werkt ontvreemdend. Het telefoonbereik is nihil, grote verkeersaders zijn er niet, geen geluidshinder en een alomtegenwoordige natuur. Een stilte die de bezoeker een unieke ervaring bezorgt. De bezoeker die trouwens de enige stoorzender is in deze haven van rust en soms een intense. De abdij van Val-Dieu is nu eenmaal een echt toeristisch trekpleister. Met zijn duizenden komen ze er elk weekend. Met reden, maar dat was ooit anders. Toen de monniken beslisten er hun abdij te vestigen in 1216 werd de streek gezien als weinig aantrekkelijk noch gastvrij. Het is de heren toch gelukt zich te aarden en het is dankzij hen dat we nu kunnen genieten van een mooi gamma bieren, die nog steeds binnen de muren van de abdij worden gebrouwen.
Verdubbeling van de capaciteit
De abdij van Val-Dieu heeft de modernisering en vergroting van haar brouwerij afgerond en er een eerst seizoen op zitten. Door een nauwe samenwerking met het Waals agentschap dat instaat voor de bescherming van erfgoed, zijn ze er in geslaagd dit binnen het bestaande kader te realiseren. « Ondanks de vele logistieke obstakels, wouden we toch volop bijdragen aan de ontwikkeling van de abdijsite. Vandaag kunnen we dan ook met enige trots zeggen dat het ons erg goed is gelukt en dit zonder externe financiële hulp » vertelt Alain Pinckaers, gedelegeerd bestuurder en oprichter van de brouwerij. Een gloed nieuwe brouwzaal en een uitgebreide stockageruimte laten toe om jaarlijks zo’n 40.000 hectoliter te brouwen wat zou moeten toelaten om de vraag weer bij te benen en ook op het buitenland te gaan inzetten. Een uitbreiding zonder dat de brouwerij buiten de abdijmuren moest treden. Een nieuwbouw in een industriezone zou stukken makkelijker en goedkoper zijn geweest, maar strookte niet met de waarden van Val-Dieu. Ze wouden niet het zoveelste abdijbier worden waar de link met de abdij waarnaar het refereert ver te zoeken is.
Toerisme
Als bezoeker kunnen wij in ieder geval in onze handjes wrijven want het kader is hier op de abdij prachtig en zeker stukken beter dan in een industriezone. Er werd ook werk gestoken in de ontvangst van bezoekers zodat we kunnen genieten van een echte toeristische beleving. In de oude hoeve van de abdij werd een prachtige degustatieruimte ingericht. Gezellig, vlak onder de majestueuze houten balken die het dak dragen en met een mogelijke zijsprong, via een passerelle, naar de brouwzaal. « We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om werk te maken van een echt bezoekersparcours die de bezoeker zal onderdompelen in het verhaal van ons bier en zal laten kennis maken met de geheimen van het brouwen » vertelt Émeline Gilliquet, directrice van de Abdij van Val-Dieu. Sluitstuk van elk bezoek vormt de nieuwe abdijwinkel op het gelijkvloers.
Aan de overkant staat het restaurant ‘Le Casse-Croûte’ te popelen om gasten die ook een hongertje hebben te verwelkomen. Het interieur werd volledig vernieuwd en ook het terras werd onder handen genomen.
Ook sportievelingen kunnen hun geluk vinden in Val-Dieu. Vijf fietsroutes met de abdij als vertrekpunt werden uitgewerkt. Ze zijn geankerd op het systeem van de fietsknooppunten waarmee elke fietsliefhebber ondertussen wel vertrouwd is. Eenvoudiger kan niet. Flyers met de verschillende routes zijn te verkrijgen in het toeristisch infopunt van de abdij. Wie het heuvelachtige landschap liever met een elektrische fiets trotseert, zal ook een fietsenrek terugvinden met de mogelijkheid om een tiental fietsen tegelijk op te laden. De tijd die je zelf nodig hebt om even op krachten te komen bij een heerlijk bier van Val-Dieu zal al voldoende zijn om ook die fiets terug op krachten te laten komen.
Compleet gamma
De bieren van Val-Dieu, dat is vandaag de dag een assortiment van 7 permanente bieren en enkele seizoensgebonden aanvullingen. Het zijn de enige Erkende Belgische Abdijbieren waarvan de productie nog volledig binnen de muren van de abdij gebeurt. Een abdij waarin nog steeds een christelijke gemeenschap actief is. Er wordt nog naar de monastieke geest gebrouwen, zonder haast en met de best mogelijke ingrediënten. Het water komt van de Gileppe, een natuurlijke bron voor water van uitstekende kwaliteit gelegen op een 20-30 km van wereldberoemde bronnen als Spa en Chaudfontaine. Ook voor de andere ingrediënten wordt waar mogelijk lokaal gewerkt en het bier krijgt vooral de nodige tijd om ‘op dronk’ te komen. In Val-Dieu is ‘onthaasting’ ook in de brouwerij de regel.
Sinds de oprichting van de abdij draait alles rond twee boven elkaar hangende en overlappende ringen waaraan de leuze « In Vinculo Pacis » gekoppeld is. Deze Latijnse uitdrukking betekent « In verbondenheid met de vrede » en komt rechtstreeks uit de bijbel. De twee ringen zijn overal terug te vinden in de abdij (muren, vloeren, glasramen, deuren, meubilair, …). Ook de flessen van het Val-Dieu bier dragen allemaal de ringen op een etiket dat op erg geslaagde wijze traditie en moderniteit weet te combineren.
In Vinculo Pacis
Nu ja, dit is naar onze bescheiden mening waarschijnlijk één van de beste abdij-brouwerij ervaring die momenteel aangeboden wordt en dit in een prachtig landschap, zeker nu de prachtige herfstkleuren de omringende loofbossen inpalmen. Je moet maar op de abdijsite toekomen om reeds die ‘verbondenheid met de vrede’ te ervaren en na een paar glazen van het heerlijke gerstenat is de verbondenheid compleet.