Abbey Road

Op deze dag in 1969 brachten The Beatles hun iconische album Abbey Road uit. Rolling Stone riep het uit tot het vijfde beste album aller tijden. De albumhoes is legendarisch: de Fab Four lopen over het beroemde zebrapad in Londen, een beeld dat sindsdien de popcultuur heeft gedefinieerd.

Om dit heugelijk feit te vieren openen we een klassiek Belgisch Abdijbier.

Bier: Maredsous Blond 6%

  • Brouwerij: Duvel Moortgat (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcoholvolume %: 6,0%
  • Kleur: Gele licht troebele kleur met een fijne witte kraag.
  • Geur/aroma’s: Fruitige en moutige neus. Heel klassiek.
  • Smaak: Licht parelend, aangenaam mondgevoel, hinten van broodkruim, fruitige toetsen, zoete inborst met een verrassende droge afdronk.
  • Foodpairing: Boterham met Maredsouskaas, croque Monsieur, in boter gebakken forel.

Rest de vraag wat is een ‘Belgisch Abdijbier’? In 1999 besloot de Raad van Bestuur van de Unie van Belgische Brouwers om het label ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ in het leven te roepen. Dit label kreeg een eigen logo en er werden specifieke regels opgesteld waaraan brouwers moeten voldoen om het op hun flesjes en in communicatie over hun abdijbier te mogen gebruiken.

Voor abdijbieren die al vóór 1999 bestonden, zijn de regels iets minder strikt dan voor diegenen die na dat jaar zijn geïntroduceerd.

Voor de abdijbieren die voor 1999 bestonden gelden de volgende criteria opdat men het logo en de benaming mag gebruiken:

  1. De brouwer dient lid te zijn van de Unie van Belgische Brouwers.
  2. Er is een band met een bestaande of voormalige abdij (de abdij hoeft dus niet meer te bestaan, het loutere bestaan van de abdij in een ver verleden is voldoende).
  3. De brouwerij betaalt royalty’s voor liefdadigheid of culturele doeleinden aan de bestaande abdij of aan een stichting die aan de voormalige abdij verbonden is.
  4. De abdij of stichting mag de reclame en commercialisering van het bier controleren.

Voor de abdijbieren die na 1999 zijn ontstaan zijn de regels iets strikter:

  1. De brouwer dient lid te zijn van de Unie van Belgische Brouwers.
  2. Het bier wordt gebrouwen en gecommercialiseerd door een bestaande abdij en dit ofwel in de abdij zelf ofwel bij een externe brouwerij. Het is mogelijk voor zogenaamde lekenbrouwerijen om een contract af te sluiten met een bestaande abdij om hun abdijnaam te mogen gebruiken op bieren die ze in de lekenbrouwerij brouwen.
  3. De lekenbrouwerij betaalt royalty’s voor liefdadige doeleinden aan de abdij.
  4. Er dient in het verleden bier te zijn gebrouwen in de abdij.
  5. De abdij mag de reclame en commercialisering van het bier controleren.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk