Vorige week woensdag hebben 6 bedrijven de handen in mekaar geslagen voor de organisatie van de studienamiddag ‘NXT in Brewing & Beverages’. Kijken naar de toekomst en er voor zorgen dat we die niet teveel hypothekeren. De missie van deze bedrijven is brouwerijen en bij uitbreiding de hele drankenindustrie bewuster laten omgaan met energie en grondstoffen om zo hun voetafdruk te reduceren. Zij engageren zich ook om oplossingen te bieden in de vorm van aangepaste technologieën gericht op o.m. koeling, verpompen, filtratie, circulair waterverbruik en stoombeheer.
Er wordt niet ontkend dat er veel goede wil is in de brouwsector om te proberen duurzaam te werken. Wel valt op dat teveel brouwerijen eigenlijk nog maar weinig bewust zijn van hun energie- en waterverbruik, laat staan dat ze een concreet plan hebben opgemaakt om het te reduceren. Daarom hebben deze 6 bedrijven zich gegroepeerd in ‘The Technology Hive’. Ze willen oplossingen bieden waarmee brouwerijen hun intenties ook effectief in daden kunnen omzetten en vooral veel bewuster worden van waar ze makkelijk en snel aan efficiëntie kunnen winnen en zo hun ecologische voetafdruk verkleinen. Tijdens de studienamiddag stelden de 6 bedrijven zich kort voor om aan te geven waar zij eventueel hulp kunnen bieden en met welke technologie.
Zo werd in het Mechelse Congrescentrum Lamot, niet toevallig een oude brouwerij, aan geïnteresseerde brouwers aangetoond hoe gewoon al de keuze van de juiste pomp voor de specifieke installatie en doeleinden enorme winsten kan opleveren, welke nieuwe mogelijkheden er bestaan op het vlak van de isolatie van leidingen etc., hoe filtratie een veel efficiëntere oplossing kan zijn dan pasteurisatie om de stabiliteit van het bier te verbeteren, …
De namiddag begon met de presentatie van Pieter Loose van Ekopak die het belang aanhaalde van het gebruik van het juiste water op de juiste plaats. “Water van drinkkwaliteit gebruiken om toiletten door te spoelen is zonde en we moeten goed weten dat als je het water mag lozen, je het ook ergens kunt hergebruiken.”
Volgde David Wallenus van Spirax Sarco die het over efficiënt stoomgebruik had en vooral hamerde op het feit dat brouwers al een grote winst zouden kunnen bekomen door zich bewuster te worden van hun energieverbruik en de echte ‘schrokkoppen’ binnen het proces.
Isabelle Coucke van Packo Inox demonstreerde het belang van de juiste pomp bij de specifieke installatie en hoe die moet passen in een totaal plaatje waarbij ook het type leidingen (diameter) moet worden meegenomen. De juiste keuzes leveren een vermindering op van elektriciteits- en waterverbruik en minder warmteverlies.
EFC en Filtrox maakten hard dat filtratie niet perse als ‘de duivel’ moet worden gezien, vaak een veel beter alternatief is om een stabiel product te bekomen dan pasteurisatie en bovendien echt niet het aromaverlies met zich meebrengt waarvan het beschuldigd wordt.
Georg Fischer sloot het ‘officiële’ gedeelte af met een voorstelling van hun innovatieve oplossing voor de isolatie van leidingen. Afstappen van RVS en evolueren naar een set-up met voorgeïsoleerde kunststoffen leidingen en koppelingen levert een enorme winst op naar energie en onderhoudskosten.
Waar iedereen het over eens was is dat dit alles uiteraard telkens maar een hoofddoel heeft: kwaliteit leveren om de bierliefhebber optimaal te laten genieten (en met een gerust geweten). De avond werd daarom ook afgesloten door een meer dan welkom netwerkmoment waar hapjes gepast werden gecombineerd met een selectie van een viertal bieren uit onze ruime Belgische bierscene.
Meer weten : www.thetechnologyhive.be
Foto’s © TheTechnologyHive