Mokums Overdreven IJwit

Ter ere van Amsterdam’s 750-jarig bestaan lanceert Brouwerij ‘t IJ een speciale variant van hun iconische IJwit genaamd: Mokums Overdreven IJwit. Verliefd als de brouwerij is op haar stad, waaraan ze al 40 jaar verbonden is, overdreef ze flink met hét lievelingsbier van Mokum. Met 7,50% alcohol en extra toevoegingen van de ingrediënten die IJwit zo karakteristiek maken is dit een bier dat net iets te veel van alles heeft, want daar houden ze van in Amsterdam. Overdreven bier voor de eigenzinnige Amsterdammers.

In heel Amsterdam wordt er een jaar lang feest gevierd, want de stad bestaat 750 jaar. Vanuit elk hoekje, gracht en straat komen de festiviteiten naar boven. Een felicitatie vanuit Brouwerij ‘t IJ, dé brouwerij van de stad, in de vorm van een nieuw bier mag natuurlijk niet ontbreken. Mokums Overdreven IJwit is een eerbetoon aan de Amsterdammers zelf: eigenzinnig, een tikje overdreven en altijd met humor. Het bier bevat overdreven veel van alle ingrediënten en is daardoor bijzonder vol van smaak en heeft net wat meer pit. Al met al een bijzonder gevaarlijk bier waar je even voor gaat zitten. Zowel het bier als de fles zijn een cadeau voor Amsterdam en de Amsterdammer. “Op de fles vind je illustraties die typische Amsterdamse iconen en clichés vastleggen”, vertelt Louis Croonen, brandmanager bij Brouwerij ‘t IJ. “We wonen in een fantastische stad, met alles waarvan we houden en ook alles waarover we af en toe lekker willen zeiken. Het liefst onder het genot van een Amsterdams bier natuurlijk en daar is deze Mokums Overdreven IJwit perfect voor.”  

Van hobbybier tot Amsterdamse lieveling 

Brouwerij ‘t IJ is misschien niet zo oud als de stad zelf, maar heeft met bijna 40 jaar een stevige stempel gedrukt op zowel de Amsterdamse als de gehele Nederlandse biercultuur. Het eerste eigenzinnige speciaalbier werd gebrouwen door muzikant Kasper Peterson in een wastobbe in een Amsterdams kraakpand. Al snel verhuisde de brouwerij naar een voormalig badhuis in Amsterdam-Oost onder de welbekende molen, waar de groei kon doorgaan. Wat begon met een simpele toog van planken op kratjes, is inmiddels uitgegroeid tot een iconisch onderdeel van de stad. Met het IJwit al jaren lang als de onbetwiste favoriet onder de Amsterdammers. “Tegenwoordig brengen de bekende IJ-bezorgers het bier, maar vroeger haalde ik het gewoon zelf op bij de molen in Oost”, aldus Glen Swart, eigenaar van café De Ooievaar: “Ik tekende nooit af wat ik meenam, het was een kleine brouwerij. Alles ging gewoon op vertrouwen. Tegenwoordig hoort Brouwerij ‘t IJ gewoon bij Amsterdam, je kunt ze niet meer wegdenken uit de stad.”

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!