BIER & KAVIAAR

Decadente Luxe?

Een gezondheidskalender uit 1808 windt er geen doekjes om: ‘De kuit bracht het bloed op hol.’ Deze claim is nooit wetenschappelijk bewezen, maar het is algemeen bekend dat de consumptie van kaviaar de absorptie van alcohol vertraagt, waardoor verlegen personenmeer drank bij hun kaviaar kunnen nuttigen en langzaam maar zeker de remmingen wegvallen die de romantiek belemmeren.

Maar wat is kaviaar nu eigenlijk? Het zijn de onbevruchte eitjes van de steur, een wat eigenaardige vis die de laatste 250 miljoen jaren niet heeft deelgenomen aan de evolutie en er dus nog steeds hetzelfde uitziet. Net als bij oesters en truffels wordt ook bij kaviaar genieten tot kunst verheven. Kaviaar eet je zo puur mogelijk. Sommige fijnproevers eten het graag in combinatie met roggebrood of blini’s met zure room. Eigenlijk is ‘degusteren’ de correcte omschrijving. Van kaviaar neem je meestal niet meer dan een of twee hapjes (vijf gram per hap). Benen, houten, parelmoeren en zelfs gouden lepels zijn het best te gebruiken bij het eten van kaviaar. IJzeren en zilveren lepels oxideren en geven een vissige smaak.

Belgisch

De unieke Turnhoutse kaviaar is een echte topper. Het is een op-en-top Belgisch product, overheerlijk van smaak, subtiel en verfijnd. In december 2002 kwam voor het eerst echte Belgische kaviaar op de markt: Royal Belgian Caviar deed zijn intrede in de wereld van het zwarte goud. Bioloog Willy Verdonck van de firma Joosen-Luyckx Aqua is de drijvende kracht achter dit project. Inmiddels is de Belgische kaviaar uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde kaviaarsoorten afkomstig van gekweekte steuren.

Pairing

Duvel (8,5% ABV), Duvel Moortgat

De Russen drinken graag een milde, ijskoude wodka bij hun kaviaar. Bier is natuurlijk het summum. Belgische bières brut (Deus, Malheur) en de ‘champagne uit Brussel’, de schitterende Oude Geuzes, pairen uitstekend met kaviaar. Toch gaan we voor een Duvel. Het mooi gehopte bier is een passe-partout. De zuivere mout en de hoppige toets passen uitstekend bij het zoute van de kaviaar. Het bier overheerst nooit de delicate eitjes. De schitterende koolzuurparels tillen de smaak naar een ongekend niveau.

Foto’s© Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open