Nooit meer kiezen!
gisteren presenteerde Sam Vanderstraeten zijn nieuwste creatie in het HopSaSam project, broeiaard voor bieren met een hoek(je) af die zuiver ontstaan vanuit de goesting om eens iets nieuws te proberen. Na heel wat thuis experimenteren wordt dan enkel het beste overgehouden om naar de buitenwereld te brengen. Zonder druk en voor ieders plezier, het blijft voor Sam een hobby, een passie. Deze keer ging hij aan de slag met een typisch Oudenaards snoepje … lekkies.
Lekkies zijn ambachtelijke suikersnoepen te vergelijken met babelutten. Hun oorsprong ligt bij de artisanale suikerbakkerij Jan Van Gent, een familiezaak met meer dan 200 jaar geschiedenis. In 1812 richtten peperkoekhandelaars Jan Delamotte en Jan Rosseau het ‘Gentsch kraam’, een gebakkraam waarmee ze in Gent en omstreken naar kermissen, jaarmarkten en bedevaarten trokken. De Onze-Lieve-Vrouweverering ontstaan rond een miraculeus Madonnabeeldje in Kerzelare (vlak bij Oudenaarde) was toen enorm populair. De plek was een drukbezocht bedevaartsoord waar elk jaar in de maand mei duizenden gelovigen naartoe stroomden om te bidden en te mediteren. Daar viel dus geld te verdienen en het Gentsch kraam was dan ook steevast present. In 1932 werd beslist niet meer naar Gent terug te keren en werd het kraam ingeruild voor een vast huis in Kerzelare. Vandaag is de familiezaak Jan Van Gent een gastronomisch icoon in het Oudenaardse. De verwijzing naar de Gentse oorsprong is evenwel altijd in de naam aanwezig gebleven.
Het recept voor de lekkies is al eeuwen onveranderd. Alleen de productiewijze werd wat gemoderniseerd zodat een deel van de intensieve manuele handelingen (het kneden / trekken) door machines uitgevoerd kan worden. De verschillende ingrediënten worden aan de kook gebracht en nadien op een marmeren plaat uitgegoten. Dan volgt het trekken van de suiker om lucht in de suikermassa te krijgen. Het resultaat is een lichtbruin, zoet snoepje die je in de mond kunt laten wegsmelten.
Voor de 200 ste verjaardag van de suikerbakkerij werd reeds een bier gelanceerd, de Jan Van Oudenaarde (Jan Van Gent kon niet daar dit een bier van Liefmans was, waarvan de naam eigendom is van Duvel Moortgat die er misschien ook ooit wel plannen mee zou kunnen hebben). Een stevig blond bier gebrouwen bij de Proefbrouwerij. Absoluut niets mis met dat bier, maar vrij braaf voor een bedrijf met zo’n ‘pedigree’. Daar hoorde een ‘rashond’ bij … helemaal iets voor HopSaSam.
Sam is vertrokken van de bierstijl waarvoor hij zelf een lichte voorkeur heeft, een stevige stout. Hij ging gul om met de gebrande mouten om een intense smaak van bittere cacao / koffie in het bier te krijgen. Bitterheid die wordt aangevuld met een extra bijdrage van de hop en zo van weerwoord dient voor de toetsen van karamel en kandij afkomstig van de lekkies. Want ja, er gingen dus effectief redelijk wat snoepjes in het bier ter vervanging van de suikers die doorgaans gebruikt (kunnen) worden. Wie vloeibare spekken of een plakkerig zoet spul verwacht zal er bedrogen uitkomen. De aanzet is inderdaad zacht met kandij- en karamelaroma’s die komen opdagen, maar het bier evolueert daarna naar een droge en intens bitter smaak gedomineerd door gebrande moutaroma’s.
Neem een kijkje op de website van HopSaSam om te zien waar het bier zoals te verkrijgen is, maar het is sowieso een aanrader om tot bij Jan Van Gent te komen om het ter plekke te degusteren bij een versgebakken pannenkoek of wat van hun gekarameliseerde nootjes … Het is ook absoluut niet nodig om de mand mei af te wachten om de bedevaart naar Kerzelare te doen …
Voor de technici … 6,5% alc. vol – 65 IBU – 125 EBC – Gebrouwen bij Gulden Spoor