DE BIERKEUZE VAN DE SINT EN ZWARTE PIET

Sinterklaas is geliefd bij jong en oud. Hij rijdt op een schimmel, draagt een rode mantel, heeft een mijter op en heeft een trouwe helper ‘Zwarte Piet.’ Op zes december bezorgen beide heren cadeautjes aan alle ‘zoete’ kinderen. Van zulk zwaar werk krijg je natuurlijk heel veel dorst. Als kind zette ik op aanraden van mijn vader altijd een Palm klaar voor de Heilige Man: “Ja, haal maar zo’n fles uit de koelkast. De Sint drinkt dat graag”. Maar welk bier verkiezen de Sint en Piet nu echt? We vroegen het hen.

Sinterklaas: Ik ben een echte Tripel drinker, Een Westmalle Tripel, een Ename Tripel, een Tongerlo Prior of een hoppige Guldenberg behoren tot mijn favorieten . In de vroege ochtend na een lange nacht werken smaakt een vatgerijpt bier – een ‘Bush des Nuits’ of een ‘Chimay Grande Réserve Barrel Aged’- me ook uitstekend.

Zwarte Piet: Mijn all-time favorite was -hoe kan het ook anders- Zwarte Piet van Brasserie De La Senne. Maar dankzij het gezanik en gezeik van een aantal dolgedraaide moraalridders en andere pilaarbijters die vinden dat ‘zwart’ in ‘Zwarte Piet’ niet  door de beugel kan, is dit bier uit de handel genomen. Om dus helemaal politiek correct te zijn drink ik nu steeds een ‘White Stout’ van Time & Tide Brewery, een uitstekend bier overigens. Het is bier waarvan je je afvraagt ‘Is it black, is it white, is it both or neither’.

St. Niklas*: Black Damnation van de Struise Brouwers is mijn absoluut lievelingsbier. Zwart, donker, duister en zwaarmoedig, dit bier past uitstekend bij mijn inborst.

*St. Niklas is het duistere alter-ego van de Sint. Een in ongenade gevallen bisschop die met zijn bende plunderend en moordend door de straten trekt. Bekijk de film ‘Sint’ van Dick Maas maar.

PS: De Sint dronk elk jaar zijn Palm tot op de bodem leeg. Het smaakte hem dus uitstekend.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open