In de strijd om uw acht seconden aandacht verschijnen eindejaarslijstjes hoe langer hoe vroeger. Bij Bier Grand Cru doen we in al onze tegendraadsheid dan maar eens normaal: ons jaaroverzicht krijgt u voor het afsluiten van het jaar, einde december. Bier Grand Cru kijkt in deze maand terug op bierjaar 2018. We stelden onze redacteurs volgende vraag: “Kunnen jullie ons laten weten welk bier jou in 2018 compleet verrast heeft (in positieve zin natuurlijk)?”. De antwoorden zijn heel bijzonder en uiteenlopend.
Luc De Raedemaeker: Het nieuwe jaar was amper 14 uur oud en mijn revelatie 2018 stond al vast. Tijdens de traditionele Nieuwsjaarsdrink met mijn vader bestelden we ‘Kerstbier’ van de Antwerpse Brouw Compagnie. Mijn mond viel open van verbazing en mijn ogen glinsterden, dit is een instant klassieker. De brouwerij nam het bier op in haar vast assortiment onder de naam Nonkel Pater.
Joost Houtman: Dame Jeanne Brut d’Anvers, niet de allereerste keer dat ik dit bier proefde. Dat is waar, maar wel veel te lang geleden. Misschien iets te lekker, zelfs. Als geboren en getogen Antwerpenaar kan ik niet fierder zijn op dit overheerlijke fruitige, hoppige méthode champenoise aperitief. Alles klopt aan dit bier!
Yannick de Cocquéau: Sweet Little Lies and Dirty Leaks (Brouwerij ‘t Verzet / Purpose Brewing). Meestal probeer je er vooral voor te zorgen dat de smaak van gekookte groenten bij het koken uit het bier verdampt dus als ik een bier zie waar bewust prei in wordt gesmeten is mijn interesse gewekt. Als het dan nog eens lekker is en behoorlijk wat smaak heeft voor die 3% alcohol, ben ik verkocht.
Charles Piron: Peak Triple – Barrel Aged Sauternes. Deze godendrank is ’the missing link’ tussen Franse wijn en Belgisch bier. Het bier heeft een mooie koperen kleur en verwent onze neus en pallet met toetsen van ananas, abrikoos, vanille, … Het heeft een ongelooflijke lange afdronk. De brouwerij is gelegen op een steenworp van Signal de Botrange.
Thomas Costenoble: Asphalte van ‘La Manufacture Urbaine’, een zwart bier met geroosterde toetsen uit ‘le Pays Noir’.
Hervé Loux: De Thomas Hardy 1998, geproefd bij Baladin. Een schitterend en mysterieus vintage bier dat werkelijk alles heeft. Het feit dat ik dit bier deelde met Teo Musso en Fabio Mozzone (de mensen achter Baladin) droeg natuurlijk bij aan de ervaring.
Baudouin Havaux: Flo 58, een bier ter ere van 60 jaar EXPO58 die toen de hele wereld naar Brussels bracht en mensen verenigde rond een glas van onze nationale trots. Een lekkere, licht geroosterde, moutige basis met een mooie droog bittere afdronk. Gewoon genieten zonder woorden en dus klopt hun slogan als een bus … Our Beer, Our Universal Language.
Fedor Vogel: Na vijf jaar kwam Trappistenbrouwerij De Kievit (van de abdij Maria Toevlucht in Zundert) in het najaar van 2018 met een tweede bier. Het werd de Zundert 10, waarmee de eerste trappist uit Zundert meteen de naam Zundert 8 kreeg (die heette eerst alleen Zundert). Nu ben ik toch al een conservatief liefhebber van trappistenbier, maar de Zundert 10 heeft me verrast: vol van smaak, typisch Zundert-kruidig, stevig in de alcohol (maar dat proef je amper) en een echt genietbier!
Bart Van der Perre: La Houppe van Brasserie L’Echasse. Hoppig maar toch mooi in balans, met niet te veel maar ook niet te weinig alcohol, zal deze heerlijke dorstlesser zeker geserveerd worden als apéro op mijn feesttafel deze eindejaarsfeesten.
Pierre Jarrige: Cuvée De Ranke, een schitterend versnijbier van gemengde gisting.
Axel Cleenewerck: Smoked Rye IPA van brouwerij Emelisse in Zeeland. Mooie combinatie van gerookte toetsen en bitterheid. Deze twee elementen zijn perfect in evenwicht.
Elise Vandoninck: Ik ben wel onder de indruk wat Pils 13 en kompanen op poten hebben gezet met Dok Brewing Co. Hun pils was al eigenzinnig en die karaktertrek zetten ze verder in hun eigen microbrouwerij en brewpub in Gent. Toch wel stevig (maar gezond) jaloers.