Blinde vinken of vogeltjes zonder kop zijn een heerlijke mengeling van varkens- en rundgehakt met een dun lapje rundvlees eromheen. Een afgeleide is de slavink waarbij het geheel wordt verpakt in een spekjasje. Het recept dateert uit de achttiende eeuw. In de Provence gaat dit ‘vleesje’ als ‘alouettes sans tête’ (leeuweriken zonder kop) door het leven. Vandaag serveren we blinde vinken met wortelen, Tierenteyn mosterd en Westmalle Dubbel.
Ingrediënten:
- 4 blinde vinken
- 5oo gr fijngesneden worteltjes
- 2 fijngesnipperde sjalotten
- 1 fijngesnipperd teentje look
- 1 el Tierentyn mosterd
- 25 cl Westmalle Dubbel
- Klontje goede boter
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- Handvol gesnipperde bladpeterselie
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Smelt de boter in een grote pan.
- Braad de vinken gedurende 10 minuten aan.
- Haal de blinde vinken uit de pan en hou warm.
- Stoof de sjalotten en look aan in de pan. Voeg indien nodig een vers klontje boter toe.
- Voeg de wortelen toe.
- Leg de blinde vinken op de wortelen en voeg het bier, de tijm, laurier en de Westmalle Dubbel toe.
- Kruid met peper en zout en laat 10 minuten sudderen.
- Voeg de mosterd toe en laat nogmaals 10 minuten sudderen.
- Bestrooi met de fijngehakte peterselie en serveer met natuuraardappelen.
Pairing:
We maken het ons gemakkelijke en schenken een Westmalle Dubbel uit. Het bitterzoete bier past perfect bij het gerecht. De zoete hint vindt aansluiting bij de wortelen, de mosterd zorgt voor een pittige opstoot en de bittere toets maakt het geheel af.
Cover © Freepik
Foto © Brouwerij Westmalle