BLOEDAREND

Ons Wekelijks Bier

`

Onze maanden danken hun naam nog steeds aan de Romeinen. Juli en augustus hebben een ‘keizerlijke’ link, en toen was de inspiratie blijkbaar op want daarna kregen ze gewoon een nummer … met een kalender van maart tot maart was november de negende maand en had je waarschijnlijk al kunnen verzinnen dat ‘novem’ gewoon negen is. Leuk is dat veel maanden ook een ‘alternatieve’ naam hebben en daar zijn we wel een stuk geïnspireerder. Zo is november de slachtmaand, de jachtmaand, de bloedmaand, …

Traditioneel werd in november een groot dier geslacht dat dan als voorraad zou dienen voor de winter. Het jachtseizoen is al ergens in augustus begonnen en loopt nog wel even, maar november is voor de jager toch een beetje de maand waarin op wat groter wild kan worden geschoten. De konijnen maken plaats voor everzwijnen en herten. Waar ‘bloedmaand’ van komt is dus nogal vanzelfsprekend… de vleesvoorraad aanvullen was nu eenmaal een bloederige bedoening.

Het is met die alternatieve naam in gedacht dat we beslisten november in te gaan met een Bloedarend in de hand. Een al even alternatief bier want het betreft een gedryhopte ‘raw ale’ met bloedappelsien. De naam van het bier is best ook een beetje ‘non conformistisch’ … noem het zelfs gerust ‘gestoord’. Als je er even wikipedia bij haalt dan krijg je voor de ‘Bloedarend’ volgende definitie: ‘rituele vorm van executie, beschreven in de Vikingensages. Het is niet zeker of dit ritueel ooit is uitgevoerd.’ De daaropvolgende beschrijving laat weinig aan de verbeelding over: ‘De veroordeelde werd met het gezicht naar beneden aan de grond vastgepind, waarna met een paar ferme halen de achterste ribben van de ribbenkast ter weerszijden van de wervelkolom los werden gesneden. De ribben werden vervolgens opzij geklapt, en de longen werden uit de borstkas getrokken en over de schouders gelegd. Op deze wijze leek het alsof het slachtoffer, dat ondertussen pijnlijk door verstikking om het leven kwam, vleugels gekregen had als een arend, waarmee zijn geest naar Odin kon vliegen.’

Wie de serie ‘Vikings’ gezien heeft kan er zich waarschijnlijk nog beter iets bij voorstellen … Jouw bier hiernaar vernoemen is op zijn zachtst gezegd ‘speciaal’ te noemen, maar goed, er is tenslotte ook een bier dat onder de naam ‘Urine’ door het leven moet, dus waarom niet. Wat uiteindelijk telt is of hetgeen in het glas komt een beetje te pruimen is. Voor deze Bloedarend is dat zeker het geval en dat wist de jury van de Brussels Beer Challenge te beamen door het te belonen met een zilveren medaille.

Bier: Bloedarend

  • Brouwerij: Vrijstaat Vanmol (BE) i.s.m. Alvinne (BE)
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol Volume %: 7,5 %
  • Zicht: Diep oranje met een roze-rode schijn. Troebel. Overvloedig, maar snel inzakkend schuim.
  • Geur/aroma’s: Fruitig (citrus, roze pompelmoes, bloedappelsien). Beetje ‘funky’. Zacht kruidige en wat ‘houterige’ accenten. Best fris.
  • Smaak: Granig. Zoete hint. Levendig. Citrus komt weer stevig naar voor (bloedappelsien). Zacht zurig (beetje lactisch). Rode bessen. Goede zoet-zuur balans.
  • Foodpairing: Vers geitenkaasje, salade met gegrilde kip en fruit, … stukje wild met een grand veneur sausje om in het thema te blijven (Latijn: venator = jager of grootjager).
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend