Wat begon als een kinderdroom van een bakkerszoon uit Eupen, groeide uit tot een gastronomisch succesverhaal. David Grosdent (38), chef en zaakvoerder van L’Envie, leerde het vak in gerenommeerde Belgische en Franse keukens. In 2015 opende hij samen met zijn echtgenote, gastvrouw en sommelier Inès Vankeirsbilck (31), hun eigen restaurant in een omgebouwd rijhuis. Sindsdien rijgt het duo de onderscheidingen aaneen: een Michelinster in 2020, Jonge Chef van het Jaar bij Gault&Millau in 2021, en recent nog de titel Wijnkaart van het Jaar in 2024.
Met een uitgebreide bierkaart die tientallen geuzes omvat, toont L’Envie een uitgesproken liefde voor het gerstenat. “Ik hou vooral van frisse bieren,” aldus Grosdent. “Ze passen perfect bij mijn lichte, keuken waarin groenten en fruit een grote rol spelen.” Die filosofie vertaalt zich in verfijnde pairings die zowel de gerechten als de bieren tot hun recht laten komen.
Een bekroning voor een totaalbeleving
De jury van Bierpassie Magazine beoordeelde op basis van criteria zoals bierselectie, pairing motivatie, schenktechniek, glaswerk, presentatie en het kader. L’Envie overtuigde op alle vlakken. Het restaurant combineert klassieke elegantie met een warme, huiselijke sfeer en een keuken die uitblinkt in balans en productkennis.
Wim Swinnen, culinair journalist: motiveert de keuze van de jury: “David Grosdent is geen culinaire hemelbestormer, maar een door de wol geverfde vakman, met een diepgeworteld respect voor de Belgisch-Franse gastronomie. Met slechts enkele ingrediënten gerechten van het allerhoogste niveau samenstellen: het is alleen de meest getalenteerde chefs gegeven. De secure manier waarmee de jonge smaaktovenaar kruiding en texturen op elkaar afstemt doet naar adem happen. Als perfectionist, die uitsluitend met topproducten genoegen neemt en van smaakbeheersing een erezaak maakt, slaagt Grosdent erin biergastronomie een nieuwe dimensie te geven. Hij stemt gerechten en bieren zo nauwgezet op elkaar af dat het lijkt alsof er geen andere optie tot de mogelijkheden behoorde. Of er nu sprake is van aansluiting, overbrugging, contrastwerking, smaakverweving, interactie of synergie: alles klopt, smaken versterken elkaar, geen enkele dissonant te bespeuren. Een beter pleidooi voor bier- en foodpairing valt nauwelijks voor te stellen.”
Met de Cornet Beer & Food Pairing Award 2025 voegt L’Envie een nieuwe parel toe aan zijn indrukwekkende palmares. Een terechte erkenning voor een team dat met passie en precisie de Belgische bier- en gastronomiecultuur naar een hoger niveau tilt.