Ons wekelijks bier
Honderd jaar geleden, op een 20ste juni, stierf Josef Breuer. Voor de meesten hoogst waarschijnlijk een nobele onbekende. Nochtans … Een zeker Sigmund Freud ging met de meeste eer lopen, maar veel van zijn theorieën heeft hij toch overgenomen van zijn collega en landgenoot… Josef Breuer dus. Of misschien zegt de naam Anna O. jou wel iets? Wel, dat is het pseudoniem van een patiënte van Josef Breuer, door hem beschreven in het boek Studien über Hysterie (samen met Sigmund Freud gepubliceerd in 1895). Het geldt als het eerste echte voorbeeld van psychoanalyse. Ere wie ere toekomt… Josef Breuer dus.
Deze gezegd zijnde, we gaan de man gepast eren met een lekker bier. We vonden de Crazy Rabbit, een DIPA van Italiaanse bodem wel gepast voor de gelegenheid. Santé.
Bier: Crazy Rabbit
- Brouwerij: Birrificio Sabino di Marco Colafigli (IT)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 8,0 %
- Zicht: Vrij bleek goudblond. Helder. Fijnmazig schuim dat redelijk blijft staan.
- Geur/aroma’s: In eerste instantie een beetje zwavel, maar vervliegt vrij snel om plaats te maken voor aroma’s van tropisch fruit (passievrucht, thiol), pompelmoes zeste en meer ‘groene’ toetsen (vers gemaaid gras, groene paprika, snoeihout). Het geheel om een rondere, moutige basis. Complex en best fris (na de zwavelige aanzet dan toch).
- Smaak: Wat zoetfruitige start. Rond en best wat body. Fris koolzuur. Mooi opbouwende bitterheid die echt doorbreekt in de afdronk. Aangename mix van fruitige en ‘groenere’ toetsen.
- Foodpairing: Nacho’s met cheddar, Jambalaya, passievrucht cheesecake.
De Crazy Rabbit blijkt een echt ‘wit konijn’ te zijn want nadat het in 2023 met het brons ging lopen, behaalde het bier in de laatste editie van de Brussels Beer Challenge een gouden medaille. Sterk.