Veel van onze tradities hebben iets onlogisch: Sinterklaas die met paard, lange habijt en zakken propvol speelgoed over de daken struint, de kerstman die met een slee getrokken door rendieren door het luchtruim scheurt, … echt geloofwaardig is dat allemaal niet. Maar een haas die op Paaszondag voor dag en dauw eieren verstopt slaat echt alles. Hazen leggen geen eieren, en zeker geen exemplaren uit chocolade, dus waar haalt hij die dan vandaan, en waarom houdt een haas zich überhaupt met eieren bezig?
De oorsprong van de paashaas ligt wellicht in het Duitse protestantisme. Na de vasten mocht er terug gejaagd worden en hazen waren dikwijls het slachtoffer. Op Paasdag stond er bij veel adellijke Duitse families haas op het menu. Maar hoe zit het dan met die eieren? Dat lijkt minder vergezocht: Pasen is een lentefeest bij uitstek en eieren zijn symbolen van vruchtbaarheid en nieuw leven in heel veel culturen. Ze werden in velden en stallen gelegd, in de hoop dat hun vruchtbaarheid zou afstralen op de grond en de dieren – daar zijn onze eierzoektochten misschien een afkooksel van.
Een andere theorie verwijst naar Ostara, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid en de lente. Zij hield een keer te lang winterslaap was te laat in het land. Met alle gevolgen van dien: ze vond een verkleumd vogeltje dat niet meer kon vliegen. Uit wroeging veranderde ze het beestje in een haas die één keer per jaar eieren kon leggen.
Voor de eieren is er ook een best geloofwaardige verklaring, de vastenperiode voor Pasen. Het was doorgaans niet geweten of eieren al dan niet bevrucht waren gezien de kippen een beetje overal vrij rondliepen. Een bevrucht ei zou door de kerk als ‘vlees’ worden gezien en mocht tijdens de vasten dus niet worden genuttigd. Men nam het zekere voor het onzekere, at helemaal geen eieren meer tijdens de vastenperiode en als het Paasfeest er dus was, stond men voor een berg eieren dat dringend op moest.
Wat er ook van waar is, onze favoriete Paashaas is de Boskeun van de Dolle Brouwers.
- Brouwerij: De Dolle Brouwers (BE)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 9,0%
- Kleur: Wazige donker gouden kleur met een uitbundige witte schuimkraag.
- Geur/aroma’s: Aroma’s van mout, esters, gedroogde fruiten en kruiden.
- Smaak: Volmondig, zoete moutaanzet met hinten van sinaasappel, gist, kruiden lange afdronk met een alcohol opstoot.
- Food pairing: Paaslam, kruidige stoofschotels
Of deze haas eieren legt en/of verstopt is niet geweten.
Foto’s © De Dolle Brouwers
