DE TROUBADOUR

gaat zich settelen

Het is een lange zoektocht geweest en de Troubadour heeft sinds 2000 veel weg afgelegd. Uitgezongen is hij echter nog helemaal niet, integendeel. Op 22 augustus 2018 werd plechtig de eerste steen gelegd van wat de nieuwe stek van The Musketeers wordt. De Troubadour heeft dus eindelijk een thuis gevonden.

The Musketeers zijn al lang geen onbekende meer in de bierwereld. Nog voor dat De Proefbrouwerij ‘incontournable’ werd hadden enkele recent afgestudeerde brouwingenieurs er een voet tussen de deur en konden ze er tot op vandaag hun Troubadour gamma brouwen en uitbouwen. Het groepje musketiers is ondertussen herleid tot twee, maar deze uitdunning werd ruimschoots gecompenseerd door extra Troubadours. Zo omvat dat gamma vandaag zes vaste varianten (plus nog wat ‘fantasietjes’ op de Troubadour Magma) en werden recent ook twee nieuwe lijnen gelanceerd: The Belgian Legends en de Bucketlist. Qua volume zijn het ook maar liefst 8.000 hectoliters die zo in de ketels van De Proefbrouwerij worden gemaakt. Om zo’n plas bier te maken begint het investeren in eigen infrastructuur toch al het overwegen waard te worden …

Eigenlijk was de beslissing al lang genomen. The Musketeers zouden een brouwerij neerzetten en zo 100% onafhankelijk zijn en de kwaliteit en kostprijs van hun bieren onder controle kunnen houden. Tussen beslissingsmoment en realisatie bleek evenwel nog een grote kloof te zitten die weinig te maken had met motivatie en/of middelen, maar vooral met het vinden van een geschikte locatie. Het duurde tot 2016 alvorens ze via via op de prachtige site van de oude steenmolen in Sint-Gillis-Waas stootten. Prachtig maar totaal verloederd en overwoekerd.

Ondertussen is er al heel wat opkuiswerk gebeurd en wat nog van de gebouwen gered kon worden, staat nog recht. In deze gebouwen komt een horecazaak waar bezoekers ontvangen kunnen worden en de bieren van de aanpalende brouwerij kunnen worden gedegusteerd. Voor die brouwerij zelf werd  gekozen voor een volledige nieuwbouw. Zo kan optimaal worden beantwoord aan alle voorwaarden rond voedselveiligheid etc. en zo efficiënt mogelijk worden gewerkt. Allemaal in functie van de hoge kwaliteitseisen die The Musketeers vooropstellen en de flexibiliteit die ze willen voor de toekomst. De brouwerij is dan ook meteen op de groei voorzien gezien die Troubadour dus nog veel noten op zijn zang heeft, zich jaren heeft moeten inhouden en het vanaf april 2019 volop zal kunnen uitschreeuwen.

In aanwezigheid van Minister van Economie Philippe Muyters en de burgemeester van Sint-Gillis-Waas werd zopas dus de eerste (mijl)paal van de nieuwbouw rechtgezet. Het gehele project zal niet tot de brouwerij beperkt blijven. De site van de oude steenbakkerij wordt een echte economische en toeristische pool in de streek. Er is reeds een golf (waar steeds meer ‘holes’ aan toegevoegd worden) en de fiets en wandelroutes staan al op de plannen. Uiteraard zal de brouwerij met horecazaak hier volop op inspelen en een centrale rol opnemen in de verdere toeristische ontwikkeling met brouwerijbezoeken, arrangementen, … Een project waar iedereen dus beter van wordt.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open