DRAFBROOD

Draf of bierbostel is voor de brouwerij een ‘afvalproduct’ en gaat dan ook meestal naar landbouwers om een tweede leven te krijgen als veevoeder. Wat lekker en gezond is voor de beesten kan echter ook best goed zijn voor ons!

Draf zo met de lepel gaan opscheppen moet je nu misschien ook niet meteen gaan doen. Gezond is het wel, maar dan zit je toch een beetje met het gevoel dat je op stro of een of ander vezelrijk, weinig smakelijk goedje zit te kauwen. Verwerkt in beperkte hoeveelheid in koekjes of brood is draf wel perfect bruikbaar en kan zelfs een echte meerwaarde vormen. Het hoeft bovendien helemaal niet moeilijk te zijn. Vaak kun je van een bestaand recept vertrekken en een deel van bloem en vocht vervangen door draf. Je gaat wel enkel een klein beetje moeten goochelen met hoeveelheden gezien elke draf anders is van samenstelling (vooral vochtigheid en suikergehalte zijn wel van enig belang).

Drafbrood kun je in alle eenvoud zelfs met de broodmachine gaan maken (beste programma te selecteren na experimenteren, maar ‘volkoren’ doet het meestal goed). Veel tijd heb je dus ook al niet nodig en volgend recept kan alvast als basis dienen:

  • 450g tarwebloem
  • 125g draf
  • 200ml water
  • 1,5 el vetstof (olie of boter)
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 1/2 blokje verse gist

Als je de draf die je gebruikt nog niet goed kent, zou het kunnen dat je wat extra vocht gaat moeten toevoegen. Je hoeft die paar eerste keren dus enkel de broodmachine bij de opstart wat in de gaten te houden en eventueel wat bijsturen tot het deeg de perfecte textuur heeft. Wil je het ‘biergehalte’ van het brood nog wat verder opkrikken, vervang dan een deel van het water door bier. Gebruik dan wel een bier dat niet teveel gesatureerd is (of waarvan je de CO2 wat hebt laten wegvliegen), anders riskeer je dat jouw gisting niet optimaal verloopt.

Het resultaat is een smaakvol, vezelrijk en voedzaam brood.

De ervaren bakker, kan zich een paar stappen verder wagen, want naast draf gewoon rechtstreeks in brood te verwerken is het de perfecte basis om een zuurdesem uit te kweken … experimenteren maar en deel gerust jouw bevindingen!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open